MENI
7.10.2015

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana na regionalnoj radionici o izazovima preventivnog odgovora krivičnog prava na terorizam i fenomen stranih boraca terorista


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović, Ognjen Tadić i Mensura Beganović učestvovat će 8. i 9. oktobra ove godine u Bukureštu u radu Zajedničke regionalne radionice o izazovima preventivnog odgovora krivičnog prava na terorizam i borbu protiv stranih boraca terorista.

Tokom regionalne radionice, koju zajednički organiziraju Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) i PAM, bit će riječi o primjenjivom međunarodnom pravu, odnosno odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN koje se odnose na borbu protiv terorizma i stranih boraca terorista, kao i o prijetnji koja se odnosi na fenomen stranih boraca i pravnim i operativnim izazovima u vezi s tim fenomenom.

Predviđena je i rasprava o značaju uloge parlamentaraca u borbi protiv terorizma u okviru vladavine prava, kao i o izazovima koji se odnose na finansijske kanale terorističkih grupa.

Najavljeno je da će dvodnevni skup u Parlamentu Rumunije uvodnim obraćanjima otvoriti predsjednik Rumunije Klaus – Werner Iohannis, predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Veleriu Stefan Zgonea, kao i čelnici i vodeći stručnjaci UNOCD-a, koji će parlamentarce iz zemalja članica PAM-a upoznati sa radom ovog UN-ovog ureda, te prezentirati UNOCD-ovu inicijativu za odgovor krivičnog prava na strane terorističke borce u periodu od 2015. do 2019. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću