MENI
7.10.2015

Okončana 18. sjednica Predstavničkog doma


Na 18. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojeni su, također u prvom čitanju, i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH i Prijedlog zakona o strancima, predlagača Vijeća ministara BiH.

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, koje se odnose na imunitet poslanika, te na autentično tumačenje zakona i drugog općeg akta.

Zajedno sa osam amandmana iz Mišljenja Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, usvojen je Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH.

Nije usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čija je predlagateljka poslanica Maja Gasal-Vražalica.
Nakon što je usvojeno negativno Mišljenje Ustavnopravne komisije, odbijen je Prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Nije usvojena poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH.

Usvojen je zaključak poslanika Sadika Ahmetovića koji glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da dostavi informaciju o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje „nacionalne grupe predmeta i izučavanje materinjeg jezika na cijelom teritoriju BiH“.

Usvojen je zaključak kojim se obavezuje Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH da izradi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka s ciljem realiziranja preporuka GRECO-a. Radnu grupu, pored šest članova iz PSBiH, čine i po tri člana iz Centralne izborne komisije BiH i Vijeća ministara BiH.

Usvojen je i zaključak o imenovanju predstavnika PSBiH u Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor. Iz Predstavničkog doma PSBiH u Radnu grupu imenovani su Diana Zelenika, Borislav Bojić i Jasmin Emrić. U vezi s tim, usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi primjedbe na Prijedlog Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva Republike Hrvatske, kojim se, na osnovu stručnih analiza i utvrđenih činjenica, mogu osporiti mogućnosti izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, mikrolokacija Čerkezovac u Republici Hrvatskoj, te da iste dostave Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske do 24. oktobra 2015. godine.

Dom je usvojio zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru. Iz Predstavničkog doma PSBiH u Privremenu zajedničku komisiju imenovani su Salko Sokolović, Borislav Bojić i Predrag Kožul. Kako je navedeno u zaključku, Zakon o parlamentarnom nadzoru mora ispuniti osnovne ciljeve zbog kojih se donosi, a to su unaprjeđenje efikasnosti, transparentnosti i funkcionalnosti institucija nad kojima se provodi nadzor, bez ograničavanja predmeta zakona na institucije sigurnosti i odbrane. Jedan od ciljeva Zakona, kako se navodi, bio bi i efikasna kontrola realizacije utvrđenih politika utemeljenih na kompromisu od strane institucija nad kojima PSBiH provodi kontrolnu aktivnost. Također, u Zakonu treba sublimirati i razraditi sve odredbe poslovnika domova koje se direktno ili indirektno odnose na predmet zakona, osobito dio koji se odnosi na javno saslušanje u komisijama.

Primljena je k znanju Informacija Bosne i Hercegovine za UN-ov Odbor za otklanjanje diskriminacije žena (UN CEDAW).

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Jelenu Gotovac za člana Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu iz reda srpskog naroda, kao stručnjakinju iz upravnog prava i/ili upravnog postupka. Za člana Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu, Dom je imenovao Draganu Šobot, kao stručnjakinju u području izvođenja radova, javnih nabavki, transporta i strateškog upravljanja. Predstavnički dom PSBiH imenovao je Slavišu Bjelogrlića, Samira Buljinu i Mirjanu Antunovića za članove Ureda za razmatranje žalbi u podružnici Mostar, kao stručnjake upravnog prava i/ili upravnog postupka. Kao stručnjake upravnog prava i/ili upravnog postupka, za članove Ureda za razmatranje žalbi podružnice Banja Luka, Dom je imenovao Radomira Pašića, Arifa Nanića i Marka Kolobarića. Dom je imenovao Tomislava Čužića i Almu Salkić – Mijić za članove Ureda za razmatranje žalbi u podružnici Mostar, kao stručnjake u području izvođenja radova, javnih nabavki, transporta i strateškog upravljanja.
Za članove Ureda za razmatranje žalbi u podružnici Banja Luka, kao stručnjake u području izvođenja radova, javnih nabavki, transporta i strateškog upravljanja, Predstavnički dom PSBiH imenovao je Ismeta Bećiragića i Dragana Ilića.

Dom je dao saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)


Predstavnički dom PSBiH dao je saglanost za ratificiranje:  
  1. Konvencije između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i sprečavanje utaje poreza na dohodak i kapital,
  2. Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save,
  3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Moldavije o putovanju državljana bez viza,
  4. Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih sistema za vodosnabdijevanje presječenih državnom granicom,
  5. Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš (GEF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji agencije za implementaciju Globalnog fonda za okoliš,
  6. Sporazuma o grantu Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene,
  7. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o readmisiji i Provedbeni protokol o procedurama provođenja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o readmisiji,
  8. Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u Programu Unije Carina 2020,
  9. Bilateralnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Italije uz Evropsku konvenciju o izručenju od 13.12.1957., s ciljem proširenja i olakšanja njene primjene (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću