MENI
29.8.2024

Održana 44. sjednica Odbora za žalbe građana PSBiH

Na 44. sjednici Odbora za žalbe građana Paralemtnarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrano je deset žalbi na rad i postupanje policijskih službenika, zajedno s izvještajima o provedenim istragama nadležnih policijskih agencija.

Na rad i postupanje policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnesena je jedna žalba, koja je ocijenjena kao neosnovana, s tim da je Odbor uz ovaj predmet usvojio i zaključak kojim su date smjernice nadležnima u SIPA-i o načinu postupanja.

Na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH razmatrana je jedna žalba, koja je ocjenjena kao neosnovana.

Na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH razmatrano je osam žalbi, koje su ocjenjene kao neosnovane, s tim da je Odbor tokom razmatranja predmeta usovojio i tri zaključka kojim su date smjernice za postupanje Granične policije BiH.

Ponovljen je i zaključak iz Izvještaja o radu Odbora za 2023. godinu, koji se odnosi na vršenje KDZ kontrole na aerodromima u Bosni i Hercegovini. Naime, zbog učestalih žalbi na dužinu čekanja na aerodromima u Bosni i Hercegovini, Odbor je ponovo pozvao Ministarstvo sigurnosti BiH, Graničnu policiju BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da otpočnu proces prenosa nadležnosti i obaveze vršenja KDZ kontrole na aerodromima u Bosni i Hercegovini na upravnike aerodroma, u skladu s evropskom praksom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću