MENI
22.8.2024

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević razgovarala sa izvršnom direktoricom Žena socijaldemokrata Finske

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ermina Salkičević – Dizdarević razgovarala je danas u Sarajevu sa izvršnom direktoricom Žena socijaldemokrata Finske Noorom Kettunen.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o nadležnostima i radu najviših zakonodavnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Finskoj, kao i o mogućnostima međuparlamentarne saradnje.

U fokusu razgovora bio je i evropski put Bosne i Hercegovine, posebno pitanje energetike. S tim u vezi, poslanica Salkičević – Dizdarević informisala je gošću iz Finske o obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, osvrnuvši se na obaveze donošenja nekoliko ključnih evropskih zakona, poput Zakona o električnoj energiji i Zakona o gasu na državnom nivou. Bilo je riječi i ispunjavanju ciljeva obje države u vezi sa zelenom agendom i karbonskom neutralnošću.

Kettunen je podržala evropski put Bosne i Hercegovine, te prenijela informacije o budućim aktivnostima Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Republike Finske u zemljama Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću