MENI
29.7.2024.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Зденко Ћосић учествовао у Будимпешти на Конференцији парламентарних комитета за послове ЕУ (COSAC)

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Зденко Ћосић учествовао је данас у Будимпешти на Конференцији парламентарних комитета за послове Европске уније (COSAC).

На сједници COSAC -а, на којој је учествовао и европски комесар за проширење и сусједство Oliver Varhelyi, представљени су програм и приоритети шестомјесечног мађарског предсједавања Савјетом Европске уније (ЕУ). Како је у свом обраћању учесницима COSAC-а потврдио министар за питања ЕУ у Влади Мађарске Janos Boka, међу приоритетима мађарског предсједавања биће и снажна подршка процесу проширења ЕУ на државе Западног Балкана.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Зденко Ћосић учесницима се обратио у оквиру сесије под називом „Стање проширења ЕУ на Западни Балкан и Исток“. Оцјењујући како је ова тема важна не само за земље које су директно укључене у процес проширења него и за стабилност, безбједност и просперитет цијелог европског континента, предсједавајући Ћосић изразио је наду да ће Босна и Херцеговина у наредном периоду остварити значајан напредак у имплементацији кључних препорука Европске комисије из октобра 2022. године, те добити преговарачки оквир и започети преговоре за чланство у ЕУ.

Захваљујући се комесару Вархелyију и мађарским домаћинима на њиховој преданости процесу проширења ЕУ на државе Западног Балкана, предсједавајући Ћосић казао је како су, упркос напретку, пред Босном и Херцеговином и регионом и даље бројни изазови, укључујући политичку стабилност, владавину права, економске разлике и спољне утицаје. „Рјешавање ових питања захтијева усклађене напоре и ЕУ и држава кандидаткиња за чланство у ЕУ“, закључио је Ћосић своје обраћање учесницима сједнице COSAC-а.

Током ове сесије учесницима су се обратили и европски комесар за проширење и сусједство Oliver Varhelyi, те државни секретар Министарства спољних послова и трговине Мађарске Peter Sztaray. (крај) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу