MENI
11.7.2024.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH sudjeluje u Marakešu na Drugom zasjedanju euromediteranskog i zaljevskog Parlamentarno – ekonomskog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović, predsjedateljica Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Rejhana Dervišević i zamjenik predsjedateljice Izaslanstva Vlatko Glavaš, te predsjedateljica Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević sudjeluju na Drugom zasjedanju euromediteranskog i zaljevskog Parlamentarno–ekonomskog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana, koje je danas počelo u Marakešu (Kraljevina Maroko).

Parlamentarno – ekonomski forum, kojeg su zajednički organizirali Parlamentarna skupština Mediterana i Dom odbornika Kraljevine Maroko, okupio je parlamentarce, institucionalne partnere ove multilateralne parlamentarne organizacije, te ekonomske  eksperte iz javnog i privatnog sektora s ciljem da razmijene mišljenja, stavove i dobre prakse o aktualnim ekonomskim pitanjima i izazovima s kojim se suočavaju zemlje euromediteranske i zaljevske regije.

Sudionike foruma pozdravili su predsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana i predsjednik Doma odbornika Kraljevine Maroko Enaam Mayara, predsjednik Zastupničkog doma Kraljevine Maroko Rachid Talbi El Alami, kao i predsjednici parlamenata država članica Parlamentarne skupštine Mediterana, među kojima i predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Tijekom dana sudionici su razgovarali o izazovima i mogućnostima osiguravanja snabdijevanja energijom i zelenoj tranziciji u euromediteranskim i zaljevskim regijama, a bilo je riječi i o makroekonomskoj perspektivi ovih regija.

Na marginama Parlamentarno – ekonomskog foruma u Marakešu održan je i sastanak Koordinacijskog vijeća za prošireni savjetodavni odbor Ženskog parlamentarnog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana, na kojem je sudjelovala predsjedateljica Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Rejhana Dervišević. Na sastanku su razmotreni strateški prioriteti Ženskog parlamentarnog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana za razdoblje do 2016. godine, s posebnim fokusom na jačanje suradnje sa ekonomskim organizacijama i stručnjacima kako bi se Ženskom parlamentarnom forumu pružili svi potrebni alati za postizanje potpune ekonomske osnaženosti i neovisnosti.

Drugi dan Parlamentarno – ekonomskog foruma u Marakešu bit će fokusiran na teme poduzetništva u digitalnom svijetu i izazovima vještačke inteligencije, inovacijske mreže za poduzetništvo i na prava intelektualnog vlasništva kao ključ prosperiteta i ekonomskog rasta u euromediteranskim i zaljevskim regijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću