MENI
26.6.2024

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović uputio čestitku novom generalnom sekretaru Vijeća Evrope

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) uputio je čestitku novoizabranom generalnom sekretaru Vijeća Evrope Alainu Bersetu. Alain Berset, koji je u drugom krugu glasanja dobio najveću podršku poslanika PSVE, bivši je predsjednik Švicarske Konfederacije i dugogodišnji član Vlade te države. Član je Socijaldemokratske partije. U čestitki predsjedavajućeg Magazinovića se navodi:

„Poštovani gospodine Berset,

u svoje lično ime, kao i u ime kolegica i kolega koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, upućujem Vam iskrene čestitke povodom izbora na izuzetno važnu funkciju generalnog sekretara Vijeća Evrope. U ovim izazovnim vremenima vrlo je važno jačati institucionalne stubove ljudskih prava Evrope, a u tom smislu definitivno najvažnija institucija je Vijeće Evrope zajedno sa Evropskim sudom za ljudska prava. Zbog svih okolnosti, danas više nego ikada prije, Vijeće Evrope treba snažno i mudro liderstvo. Time je Vaša odgovornost veća, a i očekivanja od naše organizacije.

Treba da znate da u svim izazovnim procesima koji su pred nama možete očekivati moju podršku. Vjerujem da ćemo svi zajedno, kroz saradnju Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine, uspjeti u namjeri jačanja Vijeća Evrope.

Koristim se ovom prilikom da Vam se zahvalim na nedavnom susretu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te se radujem Vašoj narednoj posjeti Bosni i Hercegovini, ovoga puta u funkciji generalnog sekretara Vijeća Evrope.“ (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću