MENI
21.6.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovat će u Strazburu na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 24. do 28. juna održati u Strazburu.

Ljetnje zasjedanje PSVE obilježit će izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, kao i brojne rasprave o temama iz oblasti vladavine prava, zaštite ljudskih prava i demokracije.

Parlamentarci iz država članica Vijeća Evrope raspravljat će, između ostalog, o izvještajima na temu pravnih posljedica i posljedica po ljudska prava ruske agresije na Ukrajinu, kao i na temu uloge sankcija u suprotstavljanju ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Očekuje se da će se učesnicima ljetnjeg zasjedanja PSVE obratiti i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky.

Kako je najavljeno, učesnicima zasjedanja u Strazburu obratit će se i visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Türk. U ovom dijelu zasjedanja, parlamentarci će raspravljati o zaštiti braniteljki ljudskih prava u Evropi, kao i o osiguravanju azila u skladu s ljudskim pravima. 

Poslanici će saslušati izvještaj posmatračke misije o predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Republici Sjevernoj Makedoniji, a bit će riječi i o poštovanju obaveza Armenije po osnovu članstva u Vijeću Evrope.

U ime Komiteta ministara Vijeća Evrope, parlamentarcima će se obratiti i ministar vanjskih poslova Litvanije i predsjednik Komiteta ministara Vijeća Evrope Gabrielius Landsbergis. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću