MENI
20.6.2024.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSSEECP sudjelovali u Skoplju na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP

Zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PSSEECP) Džemal Smajić i članovi Izaslanstva Nermin Mandra i Nenad Grković sudjelovali su na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje je danas završeno u Skoplju.

U svom obraćanju na plenarnom zasjedanju, koje je bilo posvećeno jačanju regionalne suradnje i promoviranju ekonomskog razvoja u svjetlu implementacije dokumenta Strategija Jugoistočne Europe 2030., zamjenik predsjedatelja Izaslanstva PSBiH u PSSEECP Džemal Smajić poručio je da je svima u regiji potrebno premoštavanje podjela i izgradnja povjerenja, te izrazio uvjerenje da SEECP kao regionalna inicijativa vrijedno radi na promidžbi i ispunjavanju tog cilja i daje značajan doprinos stabilnosti, prosperitetu i suradnji svih država regije.

Smajić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina u ožujku ove godine dobila odluku Vijeća Europske unije (EU) kojom je odobren početak pristupnih pregovora za članstvo u EU, te ocijenio da, nakon tog pozitivnog razvoja događaja, stvari u Bosni i Hercegovini ne idu u zadovoljavajućem smjeru. Prema Smajićevim riječima, postoji zastoj u provođenju reformi i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, BiH nema usvojen proračun državnih institucija i nema potpuno dogovoren Plan reformi kako bi mogla da povuče prvu tranšu sredstava iz Plana rasta EU, što, kako je rekao, može da ima ogromne negativne posljedice po gospodarstvo i ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Smajić je pozdravio inicijativu EU da državama Zapadnog Balkana ponudi Plan rasta, kao značajnu potporu procesu europskih integracija i razvoju ekonomije, te izrazio čvrsto uvjerenje da je, unatoč svim razlikama u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, proces europskih integracija ključan kohezioni faktor i pokretač pozitivnih procesa i suradnje.

Prema Smajićevoj ocjeni, europska perspektiva je ono što povezuje regiju i obvezuje na regionalnu suradnju u ekonomiji, infrastrukturnom povezivanju, provođenju reformi, sigurnosnim pitanjima, borbi protiv ilegalnih migracija, organiziranog kriminala i korupcije, što je, kako je rekao, svakako najbolja priprema za buduće članstvo svih zemalja regije u EU.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da se ova regionalna inicijativa bavi pitanjima provođenja Ciljeva održivog razvoja i Strategije Jugoistočne Europe 2030., Smajić je kazao kako je parlamentarna dimenzija ovog procesa i uloga nacionalnih parlamenata u provođenju Ciljeva i Strategije svakako ključna i nezamjenjiva, baš kao i uloga parlamentarne diplomacije u jačanju regionalnog dijaloga i suradnje.

U svom obraćanju sudionicima plenarnog zasjedanja PSSEECP Smajić je izdvojio i posebno pohvalio Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu i ulogu Vijeća u koordinaciji aktivnosti i provođenju Strategije Jugoistočne Europe 2030., ocijenivši kako je RCC pokretački mehanizam i kako zaslužuje punu potporu PSSEECP.

Uoči plenarnog zasjedanja, članovi Izaslanstva PSBiH sudjelovali su na sjednicama tri glavna odbora PSSEECP – za gospodarstvo, energetiku i infrastrukturu; za pravosuđe, unutarnje poslove i suradnju u području sigurnosti i za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost.

Kroz usvojenu završnu deklaraciju, sudionici 11. plenarnog zasjedanja PSSEECP u Skoplju potvrdili su važnu ulogu parlamentarne dimenzije ove inicijative u jačanju regionalne suradnje i njegovanju dobrosusjedskih odnosa, posebno u procesu europskih integracija zemalja kandidata za članstvo u EU. Istaknuli su važnost uključivog rasta za prosperitet građana zemalja regije, te naglasili značaj rješavanja ključnih izazova kao što je pristup visokokvalitetnim i univerzalnim zdravstvenim i obrazovnim uslugama. Završni dokument PSSEECP promovira i značaj „Prosperiteta regije Jugoistočna Europa“, kao prve dimenzije Strategije SEE 2030. i uloge ove Strategije u procesu ekonomskog rasta, ulaganja, istraživanja i inovacija u primjeni zelene agende i iskorištavanju obnovljivih izvora energije, kao i u procesu smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i jačanju partnerstva javnog i privatnog sektora. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću