MENI
20.6.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSSEECP učestvovali u Skoplju na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Džemal Smajić i članovi Delegacije Nermin Mandra i Nenad Grković učestvovali su na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje je danas završeno u Skoplju.

U svom obraćanju na plenarnom zasjedanju, koje je bilo posvećeno jačanju regionalne saradnje i promovisanju ekonomskog razvoja u svjetlu implementacije dokumenta Strategija Jugoistočne Evrope 2030., zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP Džemal Smajić poručio je da je svima u regionu potrebno premoštavanje podjela i izgradnja povjerenja, te izrazio uvjerenje da SEECP kao regionalna inicijativa vrijedno radi na promociji i ispunjavanju tog cilja i daje značajan doprinos stabilnosti, prosperitetu i saradnji svih država regiona.

Smajić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina u martu ove godine dobila odluku Vijeća Evropske unije (EU) kojom je odobren početak pristupnih pregovora za članstvo u EU, te ocijenio da, nakon tog pozitivnog razvoja događaja, stvari u Bosni i Hercegovini ne idu u zadovoljavajućem smjeru. Prema Smajićevim riječima, postoji zastoj u provođenju reformi i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, BiH nema usvojen budžet državnih institucija i nema potpuno dogovoren Plan reformi kako bi mogla da povuče prvu tranšu sredstava iz Plana rasta EU, što, kako je rekao, može da ima ogromne negativne posljedice po privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Smajić je pozdravio inicijativu EU da državama Zapadnog Balkana ponudi Plan rasta, kao značajnu podršku procesu evropskih integracija i razvoju ekonomije, te izrazio čvrsto uvjerenje da je, uprkos svim razlikama u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, proces evropskih integracija ključan kohezioni faktor i pokretač pozitivnih procesa i saradnje.

Prema Smajićevoj ocjeni, evropska perspektiva je ono što povezuje region i obavezuje na regionalnu saradnju u ekonomiji, infrastrukturnom povezivanju, provođenju reformi, sigurnosnim pitanjima, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog kriminala i korupcije, što je, kako je rekao, svakako najbolja priprema za buduće članstvo svih zemalja regiona u EU.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da se ova regionalna inicijativa bavi pitanjima provođenja Ciljeva održivog razvoja i Strategije Jugoistočne Evrope 2030., Smajić je kazao kako je parlamentarna dimenzija ovog procesa i uloga nacionalnih parlamenata u provođenju Ciljeva i Strategije svakako ključna i nezamjenjiva, baš kao i uloga parlamentarne diplomatije u jačanju regionalnog dijaloga i saradnje.

U svom obraćanju učesnicima plenarnog zasjedanja PSSEECP Smajić je izdvojio i posebno pohvalio Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu i ulogu Vijeća u koordinaciji aktivnosti i provođenju Strategije Jugoistočne Evrope 2030., ocijenivši kako je RCC pokretački mehanizam i kako zaslužuje punu podršku PSSEECP.

Uoči plenarnog zasjedanja, članovi Delegacije PSBiH učestvovali su na sjednicama tri generalna komiteta PSSEECP – za privredu, energetiku i infrastrukturu; za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti sigurnosti i za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku.

Kroz usvojenu završnu deklaraciju, učesnici 11. plenarnog zasjedanja PSSEECP u Skoplju potvrdili su važnu ulogu parlamentarne dimenzije ove inicijative u jačanju regionalne saradnje i njegovanju dobrosusjedskih odnosa, posebno u procesu evropskih integracija zemalja kandidata za članstvo u EU. Istakli su važnost uključivog rasta za prosperitet građana zemalja regiona, te naglasili značaj rješavanja ključnih izazova kao što je pristup visokokvalitetnim i univerzalnim zdravstvenim i obrazovnim uslugama. Završni dokument PSSEECP promoviše i značaj „Prosperiteta regiona Jugoistočna Evropa“, kao prve dimenzije Strategije SEE 2030. i uloge ove Strategije u procesu ekonomskog rasta, ulaganja, istraživanja i inovacija u primjeni zelene agende i iskorištavanju obnovljivih izvora energije, kao i u procesu smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i jačanju partnerstva javnog i privatnog sektora. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću