MENI
20.6.2024

Održana 8. sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova

Na 8. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primljena je k znanju Informacija sa 7. (tematske) sjednice Komisije, koja je, pod nazivom „Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za učestvovanje u donošenju odluka u Bosni i Hercegovini“, održana 7. marta ove godine u PSBiH.

Komisija je primila k znanju Informaciju sa sastanka članova Komisije sa predstavnicima Njemačkog udruženja za međunarodnu saradnju (GIZ) u vezi sa organizacijom konferencije povodom desetogodišnjice Berlinskog procesa, planiranoj za septembar ove godine, te pratećom gender konferencijom, koja bi se bavila pitanjima ravnopravnosti spolova.

Primljena je k znanju Informacija sa sastanka članova rukovodstva Komisije sa predstavnikom OEBS-a i ODIHR-a.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije usvojili su i sljedeće zaključke:

  • Na prvu sljedeću sjednicu Komisije pozvati predstavnice Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ kako bi kratko predstavile rad ove Inicijative, s osvrtom na rodno osjetljive amandmane na Ustav BiH;
  • Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova će, u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH organizovati u zadnjem kvartalu ove godine tematsku sjednicu na temu seksualne iznude;
  • Zadužuje se sekretarka Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova da prikupi informacije od relevantnih institucija i dostavi ih članicama i članovima Komisije o pitanju nasilja u porodici, nasilja nad ženama i sve češćih slučajeva femicida na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću