MENI
17.6.2024

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period januar – mart 2024. godine

U novom broju „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period januar – mart 2024. godine, opširno se izvještava o odluci Vijeća Evropske unije (EU) da 21. marta ove godine odobri otvaranje pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine (EU), kao i o događajima i sastancima koji su prethodili ovoj odluci.

Vijeće EU, prenosi „Parlament“, pozvao je Evropsku komisiju da pripremi pregovorački okvir za Bosnu i Hercegovinu koji bi bio usvojen kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Evropske komisije od 12. oktobra 2022. godine.

Izvještavajući o živoj diplomatskoj aktivnosti koja je prethodila odluci Vijeća EU, „Parlament“ piše o posjeti predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika vlada Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea, koji su se u Sarajevu sastali sa članovima Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH. Bilten PSBiH opširno izvještava i o sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa ministaricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock. U vezi s ovom temom, „Parlament“ donosi i opširan izvještaj o 4. sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između PSBiH i Evropskog parlamenta, koja je održana u Briselu.

Od aktivnosti članova kolegija oba doma PSBiH u biltenu PSBiH bilježe se i sastanci sa predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, kao i sa delegacijom Svekineskog narodnog konresa Narodne Republike Kine.

Od bilateralnih susreta članova kolegija oba doma izvještava se o susretima u Rimu predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinka Čavare sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom, kao i sa Svetim ocem papom Franjom.

„Parlament“ opširno piše i o velikoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“, koju su u Velikoj sali PSBiH zajednički organizirali PSBiH i Liga muslimanskog svijeta. U izvještaju o konferenciji navodi se da je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić u svom pozdravnom govoru kazao kako je neophodno obnoviti međuvjerski i međucivilizacijski dijalog na osnovama općeg dobra kao primarne vrijednosti koegzistencije, koristeći principe tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg. Bilten PSBiH također izvještava i o susretu čelnika oba doma PSBiH sa generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta i predsjednikom Organizacije muslimanskih učenjaka Mohamadom bin Abdulkarimom Al – Issom.

Značajnu pažnju „Parlament“ je posvetio i radnoj posjeti predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saše Magazinovića Ukrajini.

U „Parlamentu“ se mogu pročitati i izvještaji o aktivnostima oba doma PSBiH, te radnih tijela domova u periodu januar – mart 2024. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću