MENI
10.6.2024.

Представници владајућих странака у ПСБиХ одржали састанак са Делегацијом Венецијанске комисије

У оквиру вишедненог боравка у нашој земљи с циљем припреме Мишљења на нацрт закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ (ВСТСБиХ), Делегација Европске комисије за демократију кроз право (Венецијанска комисија) Савјета Европе разговарала је са представницима политичких странака које чине парламентарну већину у Парламентарној скупштини БиХ (ПСБиХ).

Представници ПСБиХ, а састанку су присуствовали предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић, делегаткиња Марина Пендеш, посланици Миа Карамехић-Абазовић, Мирослав Вујичић, Милорад Којић, Предраг Кожул, Предраг Којовић и Милан Петковић, истакли су током разговора да је стање у бх. правосуђу константно лоше. Карактерише га, заједничка је оцјена, тромост, неефикасност, снажан утицај политике па и још увијек присутна збуњеност неадекватним рјешењима унутар проведених реформи правосуђа. У таквом околностима, ВСТС није подигао ниво независности правосуђа, нити је на најбољи начин испунио своју улогу и створио амбијент у којем би се укупно стање поправило а одговорност судија и тужилаца била подигнута на највиши могући ниво.

У разговору са Делегацијом Венецијанске комисије присутни посланици и делегати су у индивидуалним иступима указали на бројне недостатке у правосуђу за које Високи судски и тужилачки савјет БиХ кроз свој рад није понудио одговарајући одговор и за шта ово тијело сноси значајан дио одговорности. Тако, како је могло чути, ВСТС није утицао на смањење броја предмета који нису узети у рад или на праксу фаворизовања рада на мање сложеним предметима како би се лакше испуниле судијске норме. Такође, указано је на непромијењену праксу вишегодишњих суђења у процесима који објективно захтијевају много бржа рјешења.

У више наврата ВСТС је описано као отуђени центар моћи са врло снажним интересним групама које не дозвољавају квалитетне помаке напријед. Један од задатака који, речено је данас, нису реализовани је успостављање имовинских картона правосудних званичника па су за мање од једне петине судија и тужилаца у БиХ познати обим и поријекло имовине. При томе, у различитим административним јединицама БиХ поштивају се стандарди који су потпуно неуједначени.

Дио посланика и делегата ПСБиХ указао је и на незадовољавајућу ентитетску и етничку заступљеност како међу члановима Савјета тако и међу службеницима Секретаријата ВСТВ док се могла чути и другачија мишљења према којима инсистирање на било каквом етничком принципу у правосуђу непријхватљиво.  

Након што су саслушали излагања представника ПСБиХ, чланови Делегације Венецијанске комисије посебно су се интересовали за потезе који се чине на подизању ефикасности правосуђа и скраћењу трајања суђења, прихватљиве моделе проширења броја чланова ВСТС као и размишљања да ли реформа правосуђа треба почети од ВСТС-а.

Кроз низ састанака са званичницима БиХ, Делегација Венецијанске комисије, како је данас речено, настоји припремити што квалитетније Мишљење на нацрт закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ (ВСТСБиХ). Тај документ требао би бити сачињен наредне седмице да би 21. и 22. јуна био презентован на пленарној сједници овог експертског тијела Савјета Европе. Коначан циљ тог материјала, истакнуто је, је допринос већем квалитету Закона о ВСТС-а и унапрјеђењу функционирања правосуђа у складу с европским стандардима. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу