MENI
10.6.2024

Predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH održali sastanak sa Delegacijom Venecijanske komisije

Predstavnici opozicionih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa Delegacijom Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koji borave u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Na sastanku, u kojem su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Safet Kešo, Jasmin Emrić, Darko Babalj, Nenad Grković, te delegati u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đonlagić i Safet Softić razgovarano je o ključnim odredbama Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), te o Mišljenju na taj Nacrt, koje je u pripremi i, kako je rečeno, naći će se na sjednici ovog tijela Vijeća Evrope u drugoj polovini juna ove godine.

Govoreći o stanju u domaćem pravosuđu, predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka kazali su da problem u pravosudnom sistemu BiH, uključujući i VSTV, kao, kako su podvukli, krovnu i regulatornu inistituciju domaćeg pravosuđa, nije toliko u postojećem zakonodavnom okviru, koliko u implementaciji tih zakonskih odredbi i korumpiranosti glavnih nosioca pravosudnih funkcija i njihove tijesne povezanosti sa političkim partijama i drugim interesnim grupama u društvu. To je, kako su naglasili, posljednjih godina u potpunosti paraliziralo pravosudni sistem u našoj zemlji, te prouzrokovalo visok stepen nepovjeranja građana u pravdu i pravosudne organe Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o VSTV-u, na kome je radila Radna grupa Ministarstva pravde BiH, predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH kazali su kako proces izrade tog Nacrta nije bio dovoljno transparentan, te da nisu imali puno vremena da izvrše njegovu detaljnu analizu. Ono što su tokom razgovora posebno apostrofirali odnosilo se na određene primjedbe u vezi nekih odredbi koje su inkorporirane u ovaj Nacrt, a koje se, između ostalog, odnose na način ocjenjivanja i kriterije prilikom ocjenjivanja nosioca pravosudnih funkcija, odredbe o etničkoj i spolnoj zastupljenosti u VSTV-u, kao i odredbe o samoj strukturi Vijeća i načinu izbora članova VSTV-a.

Posebno su akcentirali važnost jačanja Ureda disciplinskog tužioca, te stvaranje pretpostavki za finansijsku samostalnost Vijeća, koja bi, kako su naglasili, znatno ojačala ovu instituciju i omogućila njenu depolitizaciju.

Izražavajući zahvalnost Venecijanskoj komisiji na pokazanoj predanosti i želji da pomognu oko ovako važnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, poručili su da novi Zakon o VSTV-u sigurno neće riješti problem u našem pravosuđu, ukoliko se, kako su istaknuli, ne stavi fokus na moralna načela i vraćanje etike u kompletan pravosudni sistem BiH.

Članovi Venecijanske komisije zahvalili su se na iznesenim stavovima i pozvali predstavnike opozicionih parlamentarih stranaka da im svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o VSTV-u dostave u pisanoj formi, podsjećajući tom prilikom na kratke rokove i datum održavanja sjednice ovog savjetodavnog tijela Vijeća Evrope. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću