MENI
23.5.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovat će na Proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovat će na Proljetnom zasjedanju PSNATO-a, koje će se od 24. do 27. maja održati u Sofiji.

Na zasjedanju, kojeg zajednički organiziraju Narodna skupština Republike Bugarske i PSNATO-a, parlamentarci će diskutirati o oblikovanju NATO-a za sljedeće generacije, o čemu će, na osnovu dokumenata sa ovog zasjedanja, biti raspravljano i na Samitu NATO-a u Washingtonu u julu ove godine.

Očekuje se i rasprava, te usvajanje deklaracije koja nosi naziv „Biti uz Ukrajinu do pobjede“, a odnosi se na nastavak pružanja podrške država članica NATO-a Ukrajini suočenoj sa ruskom invazijom.

Najavljeno je da će Bosna i Hercegovina i sve zemlje regiona biti u fokusu izvještaja o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Obnovljeni sigurnosni izazovi pred vratima NATO-a“, kojeg će na Komitetu za odbranu i sigurnost PSNATO-a predstaviti izvjestilac lord Mark Lancaster.

Plenarnu sjednicu PSNATO-a pozdravnim obraćanjima otvorit će predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Rositsa Kirova, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću