MENI
22.5.2024

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovat će u Beču na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš učestvovat će na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji će se 23. maja održati u Beču.

Nakon što je Bosna i Hercegovina ove godine preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom, gospođa Pendeš imat će i ulogu kopredsjedavajuće ovim sastankom, zajedno sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Učesnici Parlamentarnog plenuma diskutirat će, u odvojenim sesijama, o unapređenju zelene tranzicije – osnaživanju nacionalnih okvira za efikasnu implementaciju nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), kao i o ubrzanju procesa integracije u Evropsku uniju (EU) u svjetlu značaja usklađenosti sa Ugovorom o energetskoj zajednici.

U okviru druge sesije bit će riječi o značaju poštovanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojim je ugovornim stranama ponuđeno postepeno uvođenje na evropska energetska tržišta nakon potpunog usklađivanja sa pravnim tekovinama EU. Kako je najavljeno, tokom sesije bit će naglašeno da nepoštivanje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici može imati negativan utjecaj na ocjenu EU o napretku. S druge strane, pravovremena, sveobuhvatna i ispravna transpozicija mogla bi otvoriti vrata za ubrzanu integraciju država potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću