MENI
21.5.2024

Održana 18. sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Na 18. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba SDA Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je i zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Dom nije prihvatio zahtjev da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Predrag Kožul. Dom je odlučio da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Dom nije usvojio zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma upućen je prijedlog da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Dom nije usvojio negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović. U skladu s Poslovnikom Doma, Zajednička komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Predstavnički dom usvojio je poslaničku inicijativu Mije Karamehić Abazović koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci sačini javno dostupnu online bazu podataka svih ugovora o djelu koje sklapaju institucije BiH“.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma radi nedostatka entitetske većine upućena je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH inicira da Vijeće ministara BiH pristupi izradi Akcionog plana za realizaciju prioriteta 4.g) iz Mišljenja Evropske komisije, koji glasi: „Temeljno unaprijediti institucionalni okvir, uključujući i na ustavnom nivou, kako bi se osiguralo da su svi organi uprave zaduženi za provođenje acquisa zasnovani isključivo na profesionalizmu i da se ukloni pravo veta u procesu donošenja odluka, u skladu s acquisem“.

Dom nije usvojio sljedeće prijedloge zaključaka poslanika Jasmina Emrića povodom rasprave na 13. hitnoj sjednici Predstavničkog doma o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama Bosne i Hercegovine, koji glase:

  • Uzimajući u obzir cjelokupne aktivnosti u organizaciji 11. i 12. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske radi sprečavanja primjene, provođenja i izvršavanja odluke visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Predstavnički dom PSBiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, na osnovu člana 203a. „Neizvršavanje odluka visokog predstavnika“ Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, udruženo sa drugim službenim licima tog entiteta, ne poštuje i sprečava provođenje odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt 26. marta 2024. godine;
  • Predstavnički dom PSBiH poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti zbog osnovane sumnje da je predsjednik SNSD-a i entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, dana 17. 4. 2024. godine javno, na konferenciji za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, negirao genocid u Srebrenici, te na taj način počinio krivično djelo;
  • S obzirom na sve češće, otvoreno i direktno miješanje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutarnja politička pitanja Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom PSBiH poziva države svjedoke Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da upozore Republiku Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da preduzmu konkretne aktivnosti i sankcije radi sprečavanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u bahatom i nerazumnom političkom divljanju kojim najavljuje secesiju i osamostaljenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ugrožavajući na taj način i regionalni mir, stabilnost i sigurnost.

Dom nije usvojio prijedlog zaključaka poslanika Šemsudina Mehmedovića povodom rasprave na 13. hitnoj sjednici Predstavničkog doma o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama Bosne i Hercegovine, koji glase:

  • Predlažem da nadležne institucije Bosne i Hercegovine upute protest Srbiji zbog istupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da povuku ambasadora BiH iz Beograda sve dok Vučić jasno ne uskrati podršku Dodikovoj namjeri da sruši Dejton i nastavi sa aktivnostima odvajanja Republike Srpske;
  • Tražim da Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatraži od Srbije da Vučić povuče uvrede koje je iznio na račun člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te da se izvini zbog toga;
  • Tražim da ova PSBiH zatraži od pravosudnih institucija BiH da štite zakone i Ustav, te procesuiraju sve one koji ih krše preduzimajući nezakonite i neustavne korake kojima se blokira ili onemogućava rad institucija BiH;
  • Predlažem da se, ukoliko bilo ko od poslanika svjesno i u kontinuitetu odbije da dolazi na sjednice, istim uskrate sva primanja iz budžeta Bosne i Hercegovine, te da se procesuira za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad.

Predstavnički dom usvojio je sljedeće izvještaje institucija BiH:

  • Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH;
  • Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2023. godinu;
  • Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, sa preporukama sadržanim u Izvještaju;
  • Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2023. godinu;
  • Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2023. godinu;
  • Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu;
  • Izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i sigurnosti povratnika u BiH, čiji je podnosilac Radno tijelo Predstavničkog doma za izradu prijedloga mjera za zaštitu i sigurnost povratnika.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma upućen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu. Uz ovaj Izvještaj, Dom je usvojio zaključak kojim se Pravobranilaštvo BiH zadužuje da u roku od 30 dana dostavi Predstavničkom domu PSBiH izvještaj o svim arbitražnim postupcima i drugim postupcima sa elementom inostranosti koji mogu imati finansijske posljedice po BiH.

Predstavnički dom primio je k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2023. godinu.

Predstavnički dom imenovao je Negosavu Stjepanović na poziciju članice Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine.

Dom je dao saglasnost za ratificiranje:

  •  Akata Svjetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union – UPU) usvojenih na 27. redovnom kongresu Svjetskog poštanskog saveza, održanom u Abidžanu 2021, Obala Slonovače; 
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću