MENI
17.5.2024

Delegatkinja u Domu naroda PSBiH Snježana Novaković - Bursać učestvovala u Solunu na Međunarodnoj političkoj konferenciji "Politika kao oblast izražavanja hrišćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu"

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković - Bursać učestvovala je na Međunarodnoj političkoj konferenciji "Politika kao oblast izražavanja hrišćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu", koja se održala na Aristotelovom univerzitetu u Solunu.

Cilj konferecije bio je približavanje, proučavanje i promocija hrišćanskih vrijednosti u oblasti društva, politike i društvenih nauka, kao i u političkom dijalogu koji se razvija u kontekstu ovogodišnjih evropskih izbora.

U vrijeme kada evropski kontinent prolazi kroz stalno i svjesno urušavanje sistema vrijednosti, naša dužnost je da budemo solidarni, empatični, te da budemo otvoreni za probleme i patnje drugoga, rekla je Novaković - Bursać na panelu posvećenom promociji hrišćanskih vrijednosti u javnoj sferi. Istaknula je da političari moraju da rade na promociji vrijednosti istine i pravde, bez kojih nema trajnog mira, a istina ne može da bude nametana. Također je rekla da se kao društvo moramo boriti za očuvanje porodice i stvaranje novih života jer bez rađanja i brige o djeci svaki drugi posao je upitan. Sve to dugoročno treba da bude provedeno u socijalne i zdravstvene politike, kao i u mjere od lokalnog nivoa do državnih strategija, zaključila je Novaković - Bursać.

Učesnici konferencije govorili su o potrebi redefiniranja okvira prioriteta koji bi doprinijeli održivoj budućnosti Evrope i istaknuli važnost koncepta koji bi osigurao veće učešće građana u procesu donošenja odluka i upravljanja evropskim poslovima.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnici akademske zajednice i crkveni velikodostojnici, zajedno su organizirali Interparlamentarna skupština pravoslavlja, Konferencija evropskih crkava, Komisija biskupskih konferencija Evropske unije, mitropolija solunska i Teološki fakultet Aristotelovog univeziteta u Solunu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću