MENI
10.5.2024

U Parlamentarnoj skupštini BiH obilježena 75. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjica članstva BiH u Vijeću Evrope

Konferencijom o doprinosu članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope u osnaživanju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je obilježena 75. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjica članstva BiH u ovoj najstarijoj evropskoj multilateralnoj organizaciji.

Konferenciji, čiji je domaćin bio predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović, a pokrovitelji predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, poslanici i delegati oba doma PSBiH, predstavnici institucija izvršne vlasti BiH, predstavnici vodećih međunarodnih organizacija u BiH, brojni predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji, kao i predstavnici civilnog društva u BiH.

U uvodnom obraćanju učesnicima Konferencije, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović ocijenio je da je Vijeće Evrope istorijski važna institucija koju danas prepoznajemo kao našu zajedničku kuću, kuću ljudskih prava, te naglasio kako je članstvo BiH u Vijeću Evrope i podizanje zastave BiH u Strazburu prije 22 godine bio značajan trenutak za zemlju u tranziciji.

Prema riječima Magazinovića, članstvo BiH u Vijeću Evrope važno je i danas u mnogim aspektima.

„Omogućen nam je pristup Evropskom sudu za ljudska prava, koji su građani Bosne i Hercegovini iskoristili i dokazali diskriminaciju u različitim slučajevima. Za sve nas u politici najpoznatiji su oni koji se odnose na diskriminaciju građana koji ne mogu biti izabrani na važne pozicije u institucijama, uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Implementacija ovih odluka, prije svega promjena Ustava, značit će više jednakosti u našem društvu – značit će da postajemo država gdje je čovjek, bez obzira na njegov identitet, u centru pažnje države“, poručio je Magazinović.

Podsjetio je i na značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima, Istanbulske konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na Venecijansku komisiju kao pravni autoritet Vijeća Evrope za ustavna pitanja, izborna pitanja i funkcioniranje demokratskih institucija, te na Moneyval, tijelo Vijeća Evrope koje je BiH pomoglo da bude jača u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Borba protiv govora mržnje, sloboda medija, razvoj kulture i kinematografije, sloboda govora, sloboda okupljanja, unapređenje položaja lokalnih vlasti, a u posljednje vrijeme i vještačka inteligencija – samo su neke od oblasti zbog kojih članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope ima ogromnu važnost za nas“, rekao je Magazinović i ocijenio da je BiH danas respektabilna članica Vijeća Evrope i da glas BiH u ovoj međunarodnoj organizaciji vrijedi mnogo više nego što mnogi misle.

Na kraju uvodnog obraćanja Magazinović je pozvao sve učesnike Konferencije da stalno podsjećaju na vrijednosti koje okupljaju države članice u Vijeću Evrope, da žive i rade u skladu s tim vrijednostima, da ih promoviraju i štite kada su napadnute.

„To je garancija da ćemo u dobrim vremenima biti progresivno društvo, a u lošim vremenima da ćemo biti na pravoj strani istorije“, zaključio je Magazinović.

O značaju Vijeća Evrope kao organizacije, te članstvu BiH u Vijeću Evrope govorili su i savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića Hoda Dedić, te zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Tokom panel diskusije o doprinosu članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope u osnaživanju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine, kojom je moderirala šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova, o svojim iskustvima u radu u institucijama Vijeća Evrope govorili su članica Delegacije PSBiH u PSVE i članica Monitoring komiteta PSVE Sabina Ćudić, stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope ambasador Haris Bašić i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film festivala i dugogodišnji član menadžerskog borda Fonda Eurimages Vijeća Evrope, koji već dvije decenije pruža snažnu podršku bh. kinematografiji.

Preuzevši ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz članstva, Bosna i Hercegovina je 24. aprila 2002. godine postala 44. država članica Vijeća Evrope. Usvajanjem preko 90 konvencija i pratećih protokola, BiH je prepoznata kao kooperativna članica Vijeća Evrope koja dijeli i promovira vijednosti ove međunarodne organizacije, te ostaje predana nastavku tog puta. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću