MENI
8.10.2015

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i Bariša Čolak primili u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Litvanije


Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i Bariša Čolak primili su danas u Sarajevu u nastupnu posjetu izvanrednu i opunomoćenu ambasadoricu Republike Litvanije u Bosni i Hercegovini Rasu Kairiene, s kojom su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje dvije zemlje.

Tokom susreta zajednički je konstatirano da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, što, kako je rečeno, daje mogućnost da se oni dodatno unaprijede i na političkom i na ekonomskom planu.

Ističući da su Bosna i Hercegovina i Litvanija, pružajući međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama, uspostavili odličnu bilateralnu saradnju, predsjedavajući oba doma PSBiH posebno su se zahvalili ambasadorici Litvanije na podršci koju ta zemlja pruža Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, kao i na činjenici da je Litvanija među prvih deset zemalja svijeta po ulaganjima u našu zemlju. Također je naglašeno da je PSBiH otvorena za dalju saradnju, kako na nivou poslaničkih grupa prijateljstva tako i na nivou rukovodstava parlamenata dvije države.

Naglašavajući da će njena zemlja nastaviti da pruža punu podršku Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija, ambasadorica Kairiene, čije je sjedište u Budimpešti, ponudila je pomoć i iskustvo eksperata iz njene zemlje koja je nedavno postala članica Evropske unije i NATO-a. Ambasadorica Litvanije istaknula je da dvije zemlje treba da budu ujedinjene u suočavanju sa aktuelnom migracionom krizom, kao i u drugim pitanjima koja predstavljaju prijetnju evropskoj i globalnoj sigurnosti.

Tokom sastanka rečeno je i to da će dvije zemlje nastaviti da rade na potpisivanju i primjeni ranije pripremljenih bilateralnih sporazuma, koji treba da unaprijede saradnju u različitim privrednim granama, posebno na planu poljoprivrede, trgovine i turizma. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću