MENI
13.12.2023

Delegatkinja u Domu naroda i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvuje na dvodnevnom zasjedanju Komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za politička pitanja i demokratiju

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Delegacije PSBiH u Parlamentranoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać učestvuje na dvodnevnom zasjedanju Komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za politička pitanja i demokratiju koje se održava u Parizu.

Nakon što je članica Komiteta Dora Bakoyanis iz Grčke predstavila Komitetu zaključke nakon svoje posjete Kosovu s ciljem utvrđivanja činjenica u vezi sa zahtjevom za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, članovima Komiteta obratila se Snježana Novaković – Bursać, koja je, postavljajući pitanje - da li u ovom slučaju pod terminom vladavina prava podrazumijevamo i vladavinu međunarodnog prava, kazala da bi odgovor na ovo pitanje trebao biti pozitivan, iako, kako je istaknula, svi svjedočimo opasnom trendu da se odlučuje suprotno.Novaković – Bursać je u svom obraćanju naglasila i to da Bosna i Hercegovina, među mnogim drugim članicama Ujedinjenih naroda (UN), nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i ta se činjenica, kako je kazala, neće promijeniti u budućnosti. Rezolucija 1244 i dalje je na snazi i ne smije biti zaobiđena ili ignorirana, kazala je Novaković – Bursać, te dodala da, kada je riječ o demokratiji i vladavini prava na terenu, svjedočimo svakodnevnom nasilju, grubim kršenjima osnovnih prava srpskog stanovništva na Kosovu, koje, kako je istaknula, u 21. vijeku i u srcu Evrope, živi u getima i bez slobode kretanja. Ukazala je na to da su širom teritorije Kosova uništavana srpska groblja u pokušaju brisanja traga srpskog postojanja na tom prostoru, da je uništen veliki broj crkava i drugih objekata koje su važan dio srpske kulturne baštine, te upozorila da postoje mnogi pokušaji lažne interpretacije istorijskih činjenica, porijekla i konteksta kulturne baštine.

Imajući sve ovo na umu, apsolutno je neophodno naglasiti da nijedan od uvjeta za pristupanje Kosova Vijeću Evrope nije ispunjen, kazala je Novaković – Bursać.

Članovima Komiteta je predstavljen i detaljan izvještaj o aktuelnim dešavanjima u Libiji i na Bliskom Istoku, sa osvrtom na posljedice ovih dešavanja na Evropu.

Naglašeno je da je uloga međunarodne zajednice u posredovanju za postizanje mira izuzetno slaba zbog, kako je rečeno, međunarodne anarhije u kojoj se nalaze međunarodni akteri, među kojima glavnu ulogu trenutno imaju Sjedinjene Američke Države (SAD), i uz dvostruku ulogu arapskih država. Kako je rečeno, stavovi SAD-a po pitanju ovog sukoba često nisu u skladu sa stavovima UN-a, a posebnu zabrinutost izazivaju posljedice ovog sukoba, kako za Evropu, tako i za cijeli svijet. Učesnici zasjedanja kazali su da se te posljedice, prije svega, ogledaju u porastu antisemitizma i islamofobije, a jedino rješenje za prestanak sukoba, bez obzira na složenost situacije i činjenicu da nijedna od strana ne priznaje drugu stranu, jeste u povratku dijalogu.

Članovima Komiteta su se po ovoj tački obratili i ambasador Izraela u međunarodnim organizacijama u Parizu Haim Assaraf kao i ambasadorica i šefica Misije Palestine u Francuskoj Hala Abou Hassira.

Svi učesnici u raspravi su iznijeli stav da se pod hitno mora pronaći rješenje sukoba, jer je, kako su naglasili, nedopustivo da strada veliki broj nevinih civila.

Na sjednici Komiteta se raspravljalo i o izvještajima o nacionalnoj političkoj reformi u Bjelorusiji, kao i o stranom miješanju kao prijetnji demokratskoj sigurnosti u Evropi. Članovi Komiteta su razgovarali i o jačanju učešća mladih u radu PSVE, sankcijama kao zaštitnim mjerama za ljudska prava i demokratiju, te o temi migracija i azila u izbornoj kampanji i posljedicama za prijem i prava migranata. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću