MENI
13.12.2023

Članovi Delegacije PSBiH posjetili Štab Vrhovne komande NATO-a SHAPE u Monsu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju čine članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO), posjetili su, tokom dvodnevnog studijskog boravka u Belgiji, Štab Vrhovne komande NATO snaga SHAPE u gradu Monsu.

Tom prilikom Delegacija PSBiH, koju predvodi zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Marina Pendeš i u kojoj su članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sredoje Nović, Sanja Vulić, Zdenko Ćosić, Šerif Špago, Safet Softić, Slavko Matić, Milan Dunović, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, razgovarala je sa zamjenikom načelnika Štaba Savezničkih snaga za Evropu, general -majorom  Hubertom Cottereauom.

General -  major Cotterau sa saradnicima upoznao je članove Delegacije PSBiH sa aktuelnim stanjem u svijetu, posebno sa situacijom u Ukrajini, Srednjem istoku, Zapadnoj Africi, Zapadnom Balkanu, a govorio je i o problemu migracija i izazovima koji prate migrantsku krizu, te o posljedicama klimatskih promjena u svijetu.

 Pomoćnik načelnika Štaba Savezničkih snaga za Evropu, brigadni general Editson Zarka upoznao je članove Delegacije PSBiH sa aktuelnim NATO operacijama u svijetu, posebno u regionu Zapadnog Balkana. Razgovarano je i o aktuelnim hibridnim i cyber prijetnjama, o operacijama odvraćanja i odbrane NATO snaga, o Novom strateškom konceptu NATO-a, o NATO partnerskoj saradnji, o partnerstvu NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom, te o planovima za 2024. godinu, u kojoj su potvrđene brojne aktivnosti NATO-a u partnerstvu sa institucijama BiH, posebno u sektorima odbrane i sigurnosti.

Nakon ovih prezentacija, sagovornici članovima Delegacije PSBiH bili su visoki NATO oficiri, brigadni general Martin Remeš i brigadni general Jay Janzen. U otvorenom dijalogu razmijenjena su mišljenja i stavovi o brojnim pitanjima, posebno o NATO operacijama i aktivnostima na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

Sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem domaćini u NATO štabu  SHAPE govorili su o radu oficira Oružanih snaga BiH koji su u SHAPE-u, kao i o Centru za mirovne operacije Oružanih snaga BiH (PSOTC), ocijenivši najvišom ocjenom profesionalni angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima NATO-a u regionu Zapadnog Balkana i u mirovnim operacijama.

Razgovorima u Štabu Vrhovne komande NATO snaga SHAPE u Monsu prisustvovale su  komandantica NATO Štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha i generalna sekretarka Međunarodnog sekretarijata Parlamentarne skupštine NATO-a Ruxandra Popa sa saradnicima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću