MENI
4.12.2023

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvuje na Drugom političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovat će na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije (EU) i BiH, koji se u utorak, 5. decembra 2023. godine održava u Briselu.

Podsjećamo, u maju 2019. godine u Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za prijem u članstvo u EU, Evropska komisija definirala je 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni u smislu davanja preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju EU. U oktobru 2022. godine, Evropska komisija preporučila je Vijeću EU da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata obzirom na korake koje je naša zemlja već poduzela, a u novembru ove godine Komisija je dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju BiH EU nakon postizanja potrebnog stepena uslađenosti s kriterijima za članstvo.

U cilju podrške Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, Politički forum na visokom nivou između EU i BiH prati provođenje koraka spomenutih u preporuci Komisije i izvještava o daljem napretku Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću