MENI
23.11.2023

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?“

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija pod nazivom „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?“, koja je, prvi put na ovu temu, okupila predstavnike brojnih institucija u Bosni i Hercegovini, nadležnih ministarstava u Vijeću ministara BiH, predstavnike parlamenata na različitim nivoima vlasti, predstavnike ministarstava zdravlja Federacije BiH i Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, kliničkih centara u BiH, predstavnike SIPA-e, policija oba entiteta, Tužilaštva BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva i drugih državnih agencija, zavoda, te predstavnike akademske zajednice, farmaceute, ljekare i pacijente koji su koristili ili koriste lijekove na bazi kanabisa.

„Mislim da smo blizu da ovaj proces završimo, da pacijente umjesto dilera liječe doktori i da, umjesto po mračnim parkovima, lijek kupuju u apotekama“, poručio je, pozdravljajući učesnike konferencije i zahvaljujući na velikom interesovanju i prisustvu, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i organizator ove konferencije Saša Magazinović.

Naglašavajući kako je legalizacija kanabisa u medicinske svrhe međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, Magazinović je kazao kako ovaj proces u ovom trenutku ima podršku svih nadležnih institucija na državnom i entitetskim nivoima vlasti i kako je svrha konferencije da ubrza proces donošenja konačne odluke.

Proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe podržali su u svojim istupima na konferenciji ministarica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Dobrica Kucalović, koji je govorio u ime ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministar zdravlja Federacije BiH Nediljko Rimac i pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vesna Vipotnik, koja se učesnicima konferencije obratila u ime ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša upoznala je učesnike konferencije sa sadržajem Odluke o izmjeni liste opojnih droga, kojom se širom otvaraju vrata mogućnosti da pacijenti u BiH legalno kupuju ulje kanabisa, a koju je Agencija uputila na izjašnjavanje nadležnim institucijama. Grubiša je kazala kako je Agencija već dobila nekoliko pozitivnih mišljenja nadležnih institucija, te poručila da se sada ne smije stati sa ovim procesom, budući da je, kako je rekla, zadatak Agencije da pacijenti na legalan način dobiju kvalitetan, efikasan i jasno doziran lijek.

Na konferenciji su svoje stručne ekspertize i iskustva ponudili onkolog prof. dr. Zdenka Gojković, magistar farmacije Broza Šarić – Kundalić, koja više od dvije decenije živi u Beču i radi kao rukovodilac apoteke, potom državna farmaceutska inspektorica u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Arijana Omanović – Gojković, profesor Sveučilišta u Mostaru doc. Dr. Martin Kondža, kao i dugogodišnji aktivista za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, glumac Irfan Ribić, koji je, govoreći u ime pacijenata, ocijenio da održavanje ove konferencije predstavlja pobjedu u procesu legalizacije.

Poruka svih učesnika je da treba ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i urediti ovo pitanje na način da se struka bavi upotrebom, a policijske agencije i pravosudni organi zloupotrebom kanabisa.

Transkript diskusija sa ove konferencije bit će izrađen i upućen institucijama nadležnim za donošenje odluke o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću