MENI
22.11.2023.

Чланови Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ разговарали са са члановима одбора за спољне и европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Зденко Ћосић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Џенан Ђонлагић, те чланови Заједничке комисије Сњежана Новаковић – Бурсаћ, Миа Карамехић – Абазовић, Радован Ковачевић и Предраг Којовић разговарали су данас са делегацијом Одбора за спољне и Одбора за европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике, коју је предводио предсједник Одбора за Европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике Ondřej Benešík.

Делегација чешких парламентараца информисала је чланове Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ о томе да институције Чешке Републике подржавају процес проширења Европске уније (ЕУ) на земље Западног Балкана. Чешки парламентарци изразили су увјерење да ће процес европских интеграција резултирати чланством Босне и Херцеговине и свих земаља региона у ЕУ.

Гости из Чешке оцијенили су врло значајном одлуку о додјељивању кандидатског статуса Босни и Хецеговини, те изразили наду да ће Босна и Херцеговина ускоро почети преговоре о пуноправном чланству у ЕУ.

Чланови Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ захвалили су се колегама из чешког Парламента на подршци коју та пријатељска држава пружа Босни и Херцеговини у процесу европских интеграција, те нагласили потребу да Чешка, у свјетлу сложене геополитичке ситуације, настави да лобира за убрзавање процеса проширења ЕУ на земље Западног Балкана. С тим у вези, речено је да је потребно да институције ЕУ доносе храбрије одлуке, будући да би, како је наглашено, отварање претприступних преговора са БиХ представљало платформу и алат да Босна и Херцеговина иде напријед у сваком погледу.

Чланови Заједничке комисије са колегама из чешког Парламента размијенили су информације о актуелном политичком тренутку и односима у БиХ, али и унутар ЕУ, гдје, како је речено, постоје различити ставови и мишљења у вези с наставком процеса проширења.

Казано је како је у порасту спољнотрговинска размјена између двије пријатељске земље, те како постоји појачано интересовање чешких инвеститора за улагање у БиХ, чему ће, речено је, у блиској будућности допринијети и даљи процес хармонизације прописа БиХ и ЕУ. Такође је наглашено да сложено унутрашње уређење није препрека за стране инвестиције у БиХ и оба њена ентитета.

Разговарано је и о јачању међупарламентарне сарадње, те кључној улози коју парламенти имају у процесу европских интеграција. Чешки парламентарци понудили су да са институцијама БиХ подијеле искуства, те стручну и техничку помоћ на путу БиХ ка чланству у ЕУ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу