MENI
22.11.2023.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома ПСБиХ Даријана Филиповић разговарала са члановима одбора за спољне и европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Даријана Филиповић разговарала је данас са члановима одбора за спољне и европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике, који бораве у вишедневној радној посјети Босни и Херцеговини.

Предсједавајући Одбора за европске послове Представничког дома Парламента Чешке Републике Ondřej Benešík, који је предводио чешку парламентарну делегацију, нагласио је да његова земља снажно подржава процес проширења Европске уније (ЕУ) на земље Западног Балкана, те европски пут Босне и Херцеговине. Чешки парламентарци нагласили су да је та земља спремна да Босни и Херцеговини пружи како политичку тако и стручну и техничку помоћ у процесу европских интеграција.

Захваљујући се на подршци, предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома ПСБиХ Даријана Филиповић нагласила је како је европски пут кључни политички циљ БиХ око којег постоји консензус свих политичких снага у БиХ, те додала да су у нашој земљи, након добијања кандидатског статуса за пуноправно чланство у ЕУ, предузете реформске активности на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Упознала је колеге из Чешке и о томе да су одређени реформски закони из европске агенде у припреми за усвајање у Савјету министара и Парламенту БиХ, те изразила наду да ће БиХ са ЕУ ускоро започети претприступне преговоре, што ће како је рекла, БиХ донијети бенефите на економском и безбједносном плану.

Оцјењујући како су билатерални односи БиХ и Чешке јако добри и без отворених питања, госпођа Филиповић казала је да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње, као и сарадње у области образовања. С тим у вези, гости из Чешке нагласили су да постоји заинтересованост чешких инвеститора да улажу у БиХ и да у нашој земљи реализују значајне пројекте.

На састанку је наглашена и потреба интензивирања међупарламентарне сарадње. Делегација чешких парламентараца упутила је званичан позив предсједавајућој Комисије за спољне послове Представничког дома Даријани Филиповић и члановима Комисије да посјете Чешку Републику. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу