MENI
22.11.2023

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Darijana Filipović razgovarala sa članovima odbora za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović razgovarala je danas sa članovima odbora za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike, koji borave u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Ondřej Benešík, koji je predvodio češku parlamentarnu delegaciju, naglasio je da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja Evropske unije (EU) na zemlje Zapadnog Balkana, te evropski put Bosne i Hercegovine. Češki parlamentarci naglasili su da je ta zemlja spremna da Bosni i Hercegovini pruži kako političku tako i stručnu i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujući se na podršci, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Darijana Filipović naglasila je kako je evropski put ključni politički cilj BiH oko kojeg postoji konsenzus svih političkih snaga u BiH, te dodala da su u našoj zemlji, nakon dobijanja kandidatskog statusa za punopravno članstvo u EU, preduzete reformske aktivnosti na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Upoznala je kolege iz Češke i o tome da su određeni reformski zakoni iz evropske agende u pripremi za usvajanje u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, te izrazila nadu da će BiH sa EU uskoro započeti pretpristupne pregovore, što će kako je rekla, BiH donijeti benefite na ekonomskom i sigurnosnom planu.

Ocjenjujući kako su bilateralni odnosi BiH i Češke jako dobri i bez otvorenih pitanja, gospođa Filipović kazala je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti obrazovanja. S tim u vezi, gosti iz Češke naglasili su da postoji zainteresovanost čeških investitora da ulažu u BiH i da u našoj zemlji realizuju značajne projekte.

Na sastanku je naglašena i potreba intenziviranja međuparlamentarne saradnje. Delegacija čeških parlamentaraca uputila je zvaničan poziv predsjedavajućoj Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Darijani Filipović i članovima Komisije da posjete Češku Republiku. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću