MENI
22.11.2023

Održana 11. sjednicа Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Na 11. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), podržan je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Članovi Komisije usvojili su i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Komisija je usvojila i izvještaje čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH, i to:

  • Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2022. godinu,
  • Izvještaj - Praćenje realizacije preporuka revizije učinka „Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama Bosne i Hercegovine“,
  • Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu.

Usvojeno je Zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu, s usvojenim sljedećim prilozima, čiji je sačinilac Komisija za finansije i budžet Doma naroda:

  • Prilog 1. Zbirnog mišljenja - Mišljenje Komisije za institucije koje su dobile „pozitivno mišljenje“ i „pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje“.
  • Prilog 2. Zbirnog mišljenja – Mišljenje Komisije za institucije koje su dobile „mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje“ i to: - 11 pojedinačnih mišljenja.

Komisija je usvojila i sljedeće prijedloge zaključaka koje proslijeđuje Domu naroda PSBiH na usvajanje:

  1. Dom naroda prihvata 72 izvještaja finansijske revizije institucija BiH za 2022. godinu, od kojih:
    a) 61 izvještaj finansijske revizije institucija BiH čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta“ (po osnovu mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i po osnovu mišljenja revizora o usklađenosti);
    b) 11 izvještaja finansijske revizije institucija BiH čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom sa skretanjem pažnje“ (po osnovu mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i po osnovu mišljenja revizora o usklađenosti).
  2. Dom naroda obavezuje rukovodstvo 40 institucija BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2022. godini ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje“ (obuhvatajući skretanja pažnje uz pozitivna mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i/ili uz pozitivna mišljenja revizora o usklađenosti), na preduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno, kako bi se izbjegle daljnje posljedice pojava na koje je revizija skrenula pažnju pri isticanju predmeta u „pozitivnom mišljenju“, a posebno da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u narednom izvještaju revizije.
  3. Dom  naroda usvaja predložene zaključke Komisije za 11 institucija BiH, sadržane u pojedinačnim komisijskim mišljenjima za svaku instituciju BiH, a čiji su revizorski izvještaji finansijskog poslovanja za 2022. godinu bili predmet detaljne komisijske analize.
  4. Dom naroda PSBiH traži od 11 institucija da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju usklađivanju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa važećim odlukama Vijeća ministara BiH.
  5. Dom naroda PSBiH traži od 11 institucija da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju ugovorima o djelu, te da se ugovori o djelu zaključuju u izuzetnim slučajevima za konkretne i nesistematizirane poslove.
  6. Dom naroda PSBiH traži od 11 institucija da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju dosljednoj primjeni odredbi Zakona o javnim nabavkama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću