MENI
20.11.2023.

Предсједавајући Дома народа ПСБиХ Кемал Адемовић учествовао на конференцији поводом обиљежавања Свјетског дана дјетета у БиХ

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Кемал Адемовић учествовао је на Конференцији под називом „Право на живот без насиља“, коју су, у згради ПСБиХ, поводом обиљежавања Свјетског дана дјетета у Босни и Херцеговини, организовали УНИЦЕФ БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Савјет за дјецу БиХ.

Учеснике конференције поздравили су министар за људска права и избјеглице БиХ Севлид Хуртић, резидентна координаторка УН БиХ Ingrid Macdonald, представница УНИЦЕФ-а БиХ Veronika Vashchenko и замјеница предсједнице Савјета за дјецу БиХ Александра Вуковић.

Током конференције, чију су тему одабрала дјеца Босне и Херцеговине, представљено је стање, кључни проблеми и учестали облици насиља с којима се дјеца суочавају унутар својих заједница, своје породице и друштва. Презентоване су обавезе Босне и Херцеговине проистекле из Конвенције о правима дјетета, те најављен нови извјештај о извршењу обавеза са препорукама Комитета за права дјетета. Такође су презентовани проблеми вршњачког насиља и насиља у школама, проблеми насиља на интернету, као и проблеми насиља у породици и родно заснованог насиља.

У панел дискусијама било је ријечи о рефлексији представника законодавне и извршне власти о свим овим проблемима и препорукама о томе како проблеме рјешавати кроз законодавну реформу и у пракси. О овим темама учесницима конференције говорио је и делегат у Дому народа ПСБиХ Златко Милетић.

Босна и Херцеговина је прије тридесет година потписала УН Конвенцију о правима дјетета и тиме преузела обавезе за стварање бољих услова за живот сваког дјетета, унапређење законодавног оквира и редовно извјештавање о имплементацији Конвенције у нашој земљи. (крај)

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу