MENI
16.11.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju Marinko Čavara u Budimpešti razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Indije za BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara sastao se danas u Budimpešti sa nerezidentnim ambasadorom Indije za BiH, Nj. E. Parthom Satpathyem.

Tokom susreta konstatovano je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, te naglašeno da postoji mnogo prostora za razvoj i unapređenje saradnje, kako na političkom tako i na ekonomskom planu.

S tim u vezi i predsjedavajući Čavara i ambasador Satpathy izrazili su interes za jačanje međuparlamentarne saradnje, ali i kroz ubrzavanje aktivnosti izvršnih vlasti na potpisivanju bilateralnih sporazuma dvije zemlje.

Ističući činjenicu da je Indija velika i mnogoljudna država sa jednom od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, predsjedavajući Čavara kazao je kako je moguće razvijati saradnju u raznim industrijskim granama, posebno u namjenskoj industriji, povećati obim vanjskotrgovinske razmjene, te ostvariti bolje rezultate u razmjeni turističkih posjeta.

Predsjedavajući Čavara sutra će u Budimpešti, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lászla Kövéra, učestvovati na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, posvećenoj procesu evropskih integracija zemalja ovog regiona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću