MENI
16.11.2023

Održana 15. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 15. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojeno je Zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu, s usvojenim sljedećim prilozima, čiji je sačinilac Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma:

Prilog 1. Zbirnog mišljenja - Mišljenje Komisije o izvještajima finansijske revizije institucija BiH za 2022. s revizorskim „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje“ (obuhvatajući isticanje predmeta uz pozitivna mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i/ili isticanje predmeta uz pozitivna mišljenja revizora o usklađenosti),

Prilog 2. Zbirnog mišljenja – 11 pojedinačnih mišljenja Komisije o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. s utvrđenim „mišljenjem s rezervom sa skretanjem pažnje“ (obuhvatajući mišljenja s rezervom o finansijskim izvještajima i mišljenja s rezervom na usklađenost s propisima, uključujući i skretanje pažnje u oba slučaja);1. i 2. koji čine cijelinu sa Zbirnim mišljenjima i “pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje” (obuhvatajući i/ili isticanje predmeta uz pozitivna mišljenja revizora o usklađenosti).

Komisija je usvojila i prijedloge zaključaka koje proslijeđuje Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje: 

  1. Predstavnički dom prihvata 72 izvještaja finansijske revizije institucija BiH za 2022. godinu, od kojih:

    a) 61 izvještaj finansijske revizije institucija BiH čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje“ (po osnovu mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i po osnovu mišljenja revizora o usklađenosti) - Prilog 1. Zbirnog mišljenja;

    b) 11 izvještaja finansijske revizije institucija BiH čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „mišljenjem s rezervom sa skretanjem pažnje“ (po osnovu mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i po osnovu mišljenja revizora o usklađenosti) - Prilog 2. Zbirnog mišljenja.
  2. Predstavnički dom obavezuje rukovodstvo 40 institucija BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2022. godini ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje“ (obuhvatajući skretanja pažnje uz pozitivna mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i/ili uz pozitivna mišljenja revizora o usklađenosti), na preduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno, kako bi se izbjegle daljnje posljedice pojava na koje je revizija skrenula pažnju pri isticanju predmeta u „pozitivnom mišljenju“, a posebno da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u narednom izvještaju revizije.
  3. Predstavnički dom usvaja predložene zaključke Komisije za 11 institucija BiH, sadržane u pojedinačnim komisijskim mišljenjima za svaku instituciju BiH, a čiji su revizorski izvještaji finansijskog poslovanja za 2022. godinu bili predmet detaljne komisijske analize - Prilog 2. Zbirnog mišljenja.
  4. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Granične policije BiH,Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Pravobranilaštva BiH, Službe za zajedničke poslove institucija BiH,Uprave za indirektno oporezivanje BiH,Ureda za veterinarstvo BiH i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju daljnjem jačanju svog sistema internih kontrola s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja.
  5. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ministarstvo finansija i trezora BiH da u Instrukciji s uputstvima za pripremu zahtjeva za dodjelu sredstava iz Budžeta, počevši od budžeta za 2025. godinu (Instrukcija broj 2), traži od institucija BiH, koje su po Izvještaju o finansijskoj reviziji institucija BiH za prethodnu godinu za koju je okončana revizija dobile „negativno mišljenje“, „mišljenje s rezervom“, „mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje“ te „pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje“, da u budžetskom zahtjevu detaljno analitički prikažu i obrazlože budžetske stavke koje su povezane s nedostacima ili nepravilnostima koje su bile osnov za mišljenje Ureda za reviziju institucija BiH u prethodnoj godini.
    Također, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ured za reviziju institucija BiH da, prije roka definiranog za dostavljanje Instrukcije broj 2 institucijama BiH, dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH spisak institucija BiH koje trebaju u budžetskom zahtjevu detaljno analitički prikazati i obrazložiti stavke na koje će se obaveza iz prethodnog navedenog zaključka odnositi.
  6. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku izradi smjernice kojim bi sedetaljno definirali trajanje, sadržaj i uslovi za sklapanje ugovora o djelu u institucijama BiH.

K znanju je primljen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2023. godine, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Komisija je razmatrala i usvojila poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku usvoji i dostavi Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu Predsjedništvu BiH, koje će podnijeti Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću