MENI
15.11.2023

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH posjetili Centralnu banku BiH

Delegacija Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju su činili predsjedavajuća Zajedničke komisije Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenici predsjedavajuće Ilija Cvitanović i Čedomir Stojanović, te članovi Zajedničke komisije Mladen Bosić, Dženan Đonlagić, Snježana Novaković-Bursać i Šemsudin Dedić, boravila je danas u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić i viceguverneri mr. Marko Vidaković i dr. Željko Marić zahvalili su na posjeti i interesovanju visokih zvaničnika PSBiH za rad Centralne banke, te su goste informirali o aktivnostima, rezultatima i izazovima u radu. Ovom prilikom, predstavnici Centralne banke istaknuli su važnost ove institucije i njen doprinos monetarnoj, kao i finansijskoj stabilnosti.

Aktivnosti koje u okviru svog zakonskog mandata provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine doprinos su privredi i građanima zemlje, kazao je guverner Softić i dodao da je izuzetan uspjeh u radu, iskazan kroz značajan porast koeficijenta pokrića valutnog odbora, ukupnog kapitala, i posebno visoke neto dobiti, rezultat preduzimanja preventivnih i adekvatnih mjera u oblasti investiranja deviznih rezervi.

Delegacija PSBiH podržala je profesionalan i odgovoran rad Centralne banke BiH, naglasivši da su, u aktuelnom trenutku, stabilnost, te njena uloga i doprinos od ključnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici sastanka zaključili su i da je prioritetno potrebno usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, čijim bi se neusvajanjem Bosna i Hercegovina mogla ponovo naći na sivoj listi Moneyvala, što bi, kako je rečeno, imalo finansijske, političke i ekonomske posljedice za građane BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću