MENI
15.11.2023.

У Парламентарној скупштини БиХ настављен 105. Rose – Roth семинар Парламентарне скупштине НАТО-а

Расправом о Дејтонском мировном споразуму и перспективама за будућност Босне и Херцеговине, у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине (ПСБиХ) настављен је 105. Rose – Roth семинар Парламентарне скупштине НАТО-а (ПСНАТО).

Учесницима семинара обратио се високи представник за БиХ Christian Schmidt, који је говорио о изазовима с којима се суочава Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, као анекс IV тог Споразума, као и о потреби снажнијег ангажмана међународне заједнице у подстицању провођења реформи на путу Босне и Херцеговине ка чланству у Европској унији.

У расправи, којом је модерирала замјеница предсједавајућег Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Марина Пендеш, учествовали су и предсједавајући Дома народа ПСБиХ и Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Кемал Адемовић, те бројни представници парламената држава чланица НАТО-а.

У оквиру сесије о безбједности било је ријечи о безбједносним изазовима у Босни и Херцеговини и цијелом региону Југоисточне Европе. О томе како БиХ одговара на постојеће и нове безбједносне изазове, говорили су замјеник министра безбједности БиХ Ивица Бошњак и директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Енес Карић. Карић је посебно говорио о проблему мигрантске кризе и недостатку полицијских службеника у Граничној полицији БиХ, као и о недостатку стручних кадрова у борби против сајбер – криминала.

Извршна директорка Transparency Internationala БиХ Ивана Корајлић говорила је о растућем проблему корупције, који се, како је оцијенила, одражава и на политичку стабилност и на правну сигурност грађана БиХ. Говорила је и о снажном политичком утицају на институције правне државе задужене за борбу против криминала и корупције.

О безбједносним проблемима и изазовима у региону, с посебним освртом на ситуацију на Косову, говорио је аналитичар Међународне кризне групе Марко Прелец.

Током другог дана засједања Rose – Roth семинара ПСНАТО-а разговарало се и о импликацијама рата у Украјини на регион, посебно на стабилност и безбједност у државама Западног Балкана, о питању економског развоја региона, као и о проблему одљева мозгова и одласка младих и школованих људи из региона.

Засједање Rose – Roth семинара биће окончано сутра, расправом о климатским промјенама и њиховом утицају на земље Западног Балкана, као и о улози парламената управљању кибернетском безбједношћу. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу