MENI
14.11.2023

Parlamentarna skupština BiH domaćin 105. Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) domaćin je 105. Rose – Roth seminara, koji je danas, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) i uz podršku Švicarskog federalnog ministarstva za odbranu, civilnu zaštitu i sigurnosnu politiku i Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti, započeo s radom u Sarajevu.

Trodnevni seminar, na kome učestvuje više od stotinu parlamentaraca iz država članica NATO-a, partnerskih zemalja iz regiona, te predstavnika međunarodnih vojnih i civilnih organizacija, eksperata i predstavnika civilnog sektora, posvećen je raspravi o temi „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju“.

Seminar je pozdravnim obraćanjem otvorio predsjedavajući Doma naroda PSBiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemal Ademović, koji je podsjetio da je Sarajevo od 2004. godine peti put domaćin Rose – Roth seminara PSNATO-a, kao i da je Bosna i Hercegovina od 2004. do 2010. godine usvojila vrlo značajan set zakona koji su sektor odbrane i sigurnosti u našoj zemlji učinili prepoznatljivim u regionu jugoistočne Evrope.

Upozoravajući na činjenicu da postoje određeni problemi u regionu i u BiH, o kojima će se tokom Rose – Roth seminara narednih dana razgovarati i tragati za rješenjima, predsjedavajući Ademović kazao je kako je za rješenja potrebna politička volja, više razgovora unutar parlamenta, kao i da se naučene lekcije iz nedavne prošlosti iskoriste za rješavanje otvorenih pitanja.

Naglašavajući kako je pomoć i podrška međunarodne zajednice potrebna i dobrodošla, posebno na putu BiH ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, predsjedavajući Ademović rekao je da je riječ o ciljevima o kojima imamo različite poglede i pristupe, koje treba uvažiti kao realnost.

Predsjedavajući Ademović rekao je kako lično nema nimalo zadrške kad je riječ o članstvu BiH u EU i NATO-u, te ocijenio kako saradnja BiH sa NATO-om može biti daleko bolja, budući da je NATO u Evropi i drugdje sa zemljama koje nisu članice uspio izgraditi odličnu saradnju i dobro razumije specifikum svake zemlje.

Ističući kako je Bosni i Hercegovini potreban razgovor sa predstavnicima NATO-a poput današnjeg seminara, predsjedavajući Ademović istakao je da NATO jeste vojni savez, ali da mu prevashodna misija nije rat, nego mir. S tim u vezi, pozvao je NATO da pomogne da se na ovim prostorima osigura trajni, vijekovni mir i da se više nikada ne ponovi nikakav sukob. (govor predsjedavajućeg Doma naroda i predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemala Ademovića možete pročitati ovdje)

U uvodnom dijelu 105. Rose – Roth seminara učesnicima se obratio i predsjedavajući Odbora za odbranu i sigurnost PSNATO-a i predsjedavajući Delegacije Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u PSNATO-a Alec Shelbrooke, koji je govorio o dvije decenije dugom istorijatu saradnje između PSBiH i PSNATO-a, kao i o strateškom značaju koji BiH i region Zapadnog Balkana imaju za NATO.

Učesnike seminara pozdravila je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto koja je ocijenila da je održavanje Rose – Roth seminara u Sarajevu važan signal za Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajuća Krišto kazala je kako je BiH, uprkos brojnim izazovima, u ovoj godini napravila značajne reformske iskorake na putu ka članstvu u EU, te poručila kako stabilna i sigurna BiH vodi ka stabilnosti i sigurnosti regije i cijele Evrope.

U ime Vlade Švicarske Konferederacije govorio je ambasador Švicarske Danijel Hunn, a o odnosima BiH i NATO-a, te izazovima s kojima se BiH i region suočavaju govorila je dugogodišnja portparolka NATO-a, danas politička i vojna ekspertica i istraživačica Oana Lungescu.

U okviru prve sesije, kojom je moderirala zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Marina Pendeš, bilo je riječi o aktuelnim dešavanjima u BiH. Druga sesija posvećena je odnosima BiH sa NATO-om i EU.

U radu Rose – Roth seminara učestvovali su i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić, te predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću