MENI
7.11.2023

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan primili u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Australije za BiH

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Želimir Nešković i članovi Grupe prijateljstva Predrag Kožul, Ermina Salkičević – Dizdarević, Jasmin Emrić i Džemal Smajić primili su danas u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Australije za Bosnu i Hercegovinu, NJ. E. Iana Biggsa.

Tokom susreta konstatovano je da su bilateralni odnosi BiH i Australije dobri i prijateljski, te ocijenjeno da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje na planu ekononomije, investicija i vanjskotrgovinske razmjene. S tim u vezi, ambasador Biggs, čije je sjedište u Beču, naglasio je da će u narednom periodu, kroz razgovore sa predstavnicima izvršne vlasti u BiH, predano raditi na jačanju ekonomske saradnje Australije sa BiH i zemljama regiona.

U sadržajnom razgovoru potencirana su pitanja potpisivanja bilateralnih sporazuma dvije zemlje, posebno sporazuma o socijalnom osiguranju, kao i o mogućnostima olakšavanja viznog režima za građane BiH, prije svega poslovne ljude i nosioce diplomatskih pasoša. Također, bilo je riječi i o čvrstim vezama dvije zemlje putem brojnih građana porijeklom iz BiH koji žive u Australiji, kao i o mogućnostima ostvarivanja saradnje u IT sektoru i obrazovanju, kroz razmjenu studenata.

Članovi Grupe prijateljstva upoznali su ambasadora sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, kao i o različitim negativnim uticajima koje u cijelom regionu, kao i u Evropi, proizvode ratni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Uz zahvalnost članova Grupe prijateljstva na podršci koju Australija, kao članica brojnih međunarodnih multilateralnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije i OEBS, pruža BiH na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, na sastanku je izražena želja za nastavak saradnje i jačanje međuparlamentarnih odnosa kroz razmjenu posjeta članova parlamentarnih grupa prijateljstva. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću