MENI
25.10.2023

Održana 13. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 13. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Uz ovaj izvještaj usvojeni su i sljedeći zaključci:

  1. Od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži se da hitno pristupe realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2022. godinu, te da Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, najkasnije do 1. 6. 2024. godine, dostave informaciju o realizaciji preporuka Izvještaja.
  1. Od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži se da posebnu pažnju posvete jačanju sistema internih kontrola u institucijama BiH, te da, s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, uspostave cjelovit sistem internih kontrola kojm će smanjiti rizik od ponavljanja istih grešaka ili pojava novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, čiji je podnosilac Ured za razmatranje žalbi BiH.

Komisija je također usvojila i Izvještaj - Praćenje realizacije preporuka revizije učinka „Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama Bosne i Hercegovine“, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija BiH.

K znanju je primljena Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - juni 2023. godine, koju je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću