MENI
23.10.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić učestvovat će u Pragu na Drugom parlamentarnom samitu Međunarodne platforme za Krim

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić učestvovat će na Drugom parlamentarnom samitu Međunarodne platforme za Krim, koji će se, u organizaciji Parlamenta Češke Republike i Parlamenta Ukrajine, održati 24. oktobra u Pragu.

Kako su organizatori saopćili, parlamentarna dimenzija Međunarodne platforme za Krim ima za cilj da podigne svijest među svjetskim liderima i u široj javnosti o nelegitimnoj ruskoj okupaciji Krima, njenom negativnom utjecaju da ljudska prava lokalnog stanovništva, na sigurnost u regionu Crnog mora, na globalnu sigurnost snabdijevanja hranom i, konačno, na pravila i međunarodno pravo na kojima počiva svjetski poredak.

Na otvaranju plenarnog zasjedanja očekuje se obraćanje predsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Markete Pekarove Adamove, predsjednika Senata Češke Miloša Vystrčila, predsjednika Vlade Češke Republike Petra Fiale, ministra vanjskih poslova Češke Republike Jana Lipavskýja, predsjednika Parlamenta krimskih TataraRefata Chubarova i predsjednika Parlamenta Ukrajine Ruslana Stefanchuka.

Također se očekuje da će se učesnicima samita putem video – linka obratiti i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću