MENI
20.10.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara i članovi Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH posjetili Novu zonu Xiongan u NR Kini

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara i članovi Grupe prijateljstva Albin Muslić, Aida Baručija, Safet Softić, Šemsudin Mehmedović i Branislav Borenović, koji borave u radnoj posjeti Narodnoj Republici Kini, danas su posjetili Novu zonu Xiongan u provinciji Hebei na sjeveru Kine.

Nova zona Xiongan jedna je od tri najveće industrijsko – poslovne zone u Kini, moderni futuristički mega – projekat, čiju je izgradnju 2017. godine inicirao i pokrenuo predsjednik NR Kine Xi Jinping, s ciljem izmještanja vodećih privrednih subjekata izvan glavnog grada Pekinga, te jačanja privrednog rasta u tom dijelu Kine. Nova zona Xiongan, koja predstavlja pandan poslovnim zonama u Shenzhenu i Shanghaiu, nalazi se na oko 100 kilometara od Pekinga i prostire se na više od 2.000 kvadratnih kilometara.

Srdačnu dobrodošlicu Delegaciji PSBiH poželio je direktor kancelarije Komiteta za upravljanje Novom zonom Xiongan Wan Jiping, koji je govorio o realizaciji tog velikog kineskog projekta. Direktor Jiping izrazio je želju za uspostavljanjem snažne privredne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, posebno na planu izgradnje infrastrukture, turizma, te jačanja trgovinske razmjene i razmjene ljudi i stručne radne snage.

Zahvaljujući se na dobrodošlici i toplom prijemu, predsjedavajući Čavara kazao je kako je impresioniran realizacijom ovog velikog projekta, čiji je pokretač predsjednik NR Kine Xi Jinping, kao i izgledom Xiongana, grada budućnosti. Ocijenio je kako ova poslovna zona može poslužiti kao primjer za realizaciju sličnih projekata u cijelom svijetu, ali i kao dobar primjer za stvaranje uslova za rad velikih i malih kompanija i kvalitetnijeg života u urbanim naseljima.  

Predsjedavajući Čavara govorio je i o jačanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, kao i privrednih veza, te je ocijenio da je velika osobina Kine to što se prema svim državama, pa tako i prema BiH, odnosi na jednak način, bez obzira na veličinu određene države, kao i na njen uticaj.

Članovi Delegacije PSBiH naglasili su da će vodećim poslovnim ljudima u našoj zemlji prenijeti zainteresovanost zvaničnika Nove zone Xiongan za uspostavljanje poslovnih veza i privrednu saradnju. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću