MENI
19.10.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara i članovi Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH razgovarali u Pekingu sa potpredsjednikom Stalnog Komiteta Svekineskog narodnog kongresa

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara i članovi Grupe prijateljstva razgovarali su danas u Pekingu sa potpredsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Pengom Qinghuaom.

Tokom ovog susreta na visokom nivou potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, te izražena obostrana želja da se takvi odnosi ojačaju i prošire u svim oblastima, kako kroz privrednu saradnju tako i u okviru državnih institucija Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, tijela koje vodi sve aktivnosti Kongresa između godišnjih zasjedanja, zahvalio se predsjedavajućem Čavari i članovima Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH na posjeti i učešću na Trećem forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, kojim je obilježeno 10. godina djelovanja ove inicijative predsjednika Narodne Republike Kine Xija Jinpinga. Gospodin Qinghua također se zahvalio na principijelnim političkim stavovima BiH, koji uključuju podršku politike jedne Kine, te najavio da će Kina, kroz realizaciju osam strateških ciljeva u okviru inicijative „Pojas i put“, koje je na otvaranju Foruma promovisao predsjednik Jinping, nastaviti da jača privrednu saradnju, te povećava obim vanjskotrgovinske razmjene i investicija u Bosnu i Hercegovinu. Ti ciljevi, kako ih je predstavio predsjednik Jinping, uključuju izgradnju mreže povezivanja država koje učestvuju u inicijativi “Pojas i put”, izgradnju otvorenog privrednog tržišta na globalnom nivou, promociju i realizaciju velikih i malih projekata od značaja za život ljudi, promociju zelene agende i zelenog transporta i razvoja, promociju naučnih i tehnoloških inovacija, podršku civilizovanom dijalogu i razmjeni ljudi, kao i unapređivanje mehanizma međunarodne saradnje kroz izgradnju multilateralnih platformi u područjima energetike, oporezivanja, finansija, zelenog razvoja, kao i u područjima sprečavanja prirodnih katastrofa, borbe protiv korupcije, think tankova, medija, kulture i obrazovanja, s ciljem izgradnje otvorenog, inkluzivnog i međusobno povezanog globalnog društva.

Izražavajući zahvalnost Narodnoj Republici Kini za izgradnju prijateljskih odnosa sa BiH na bazi međusobnog uvažavanja, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara još jednom je potvrdio poštovanje prema politici jedne Kine, koja, kako je naglasio, također poštuje cjelovitost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost njenih naroda.

Predsjedavajući Čavara izrazio je nadu da će u BiH biti realizovano mnogo više kineskih investicionih projekata, posebno kroz realizaciju osam tačaka djelovanja u okviru inicijative “Pojas i put”, koje je predstavio predsjednik Xi Jinping.

Predsjedavajući Čavara posebno je naglasio da je potrebno nastaviti raditi na jačanju odnosa dvije zemlje na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja stavova, bez nametanja i uslovljavanja, kao i na povećanju obima ulaganja u BiH, kroz povezivanje unutar incijative “Pojas i put”, te uključivanja svih zainteresovanih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru sa potpredsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Pengom Qinghuaom učestvovali su zamjenik predsjedavajućeg Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Albin Muslić, te članovi Grupe prijateljstva Aida Baručija, Branislav Borenović, Šemsudin Mehmedović i Safet Softić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću