MENI
16.10.2023

Predsjedavajući Doma naroda dr. Nikola Špirić razgovarao sa ambasadorima Austrije, Italije i Hrvatske i otpravnicima poslova Slovačke i Češke o otvaranju pregovora sa EU

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Nikola Špirić razgovarao je danas o procesu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom (EU) sa ambasadorima Republike Austrije Ulrike Hartmann, Republike Italije Marcom Di Ruzzom i Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem, te otpravnicima poslova u ambasadama Slovačke Lucijom Balažovom i Češke Josefom Zrzaveckýem.

S obzirom na to da su predstavnici vlada ovih država nedavno uputili pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu predlažući da se BiH odobri otvaranje pregovora do kraja ove godine, današnji susret bio je prilika za ocjenu do sada učinjenog na reformskom putu.

Predsjedavajući Špirić naglasio je da bi otvaranje pregovora do kraja ove godine bio pozitivan signal iz Vijeća EU i značajan podsticaj za dalji napredak BiH u ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

„Neophodno je da se dosljedno pristupi ispunjavanju svih 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Da bi se ispunile ove obaveze neophodan je razgovor i dogovor o svim bitnim pitanjima iz ovog procesa. Do sada se pokazalo u praksi da svako nametnuto rješenje nije održivo. Samo rješenja koja su bila rezultat unutrašnjeg dogovora, pokazala su se kao provodiva“, naglasio je predsjedavajući Špirić.

Prema riječima prisutnih ambasadora njihove države spremne su da pruže podršku BiH uz želju da se što prije otvore pregovori sa EU."  (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću