MENI
13.10.2023

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Rejhana Dervišević učestvovali u Tirani na konferenciji o ulozi parlamenata u Berlinskom procesu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Rejhana Dervišević učestvovali su danas u Tirani na konferenciji o temi „Uloga parlamenata u Berlinskom procesu“.

Na konferenciji, koju je, uz podršku nevladinog sektora, organizovao Odbor za evropske poslove Parlamenta Republike Albanije, poslanici iz komisija/odbora za evropske poslove i integracije parlamenata regiona razgovarali su o potrebi jačanja i aktivnije uloge parlamenata u Berlinskom procesu i regionalnom povezivanju.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić izrazio je uvjerenje da će skup parlamentaraca u Tirani, koji se održava uoči Samita šefova država i vlada Berlinskog procesa čiji je domaćin Republika Albanija, sigurno dati novi impuls jačanju Berlinskog procesa i, samim tim, ubrzanju ukupnog pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana.

Ćosić je učesnike konferencije upoznao sa aktuelnom ulogom PSBiH u ratifikaciji multilateralnih sporazuma iz Berlinskog procesa, naglašavajući da je snažno uključenje parlamentarne dimenzije u regionalne projekte i aktivnosti prepoznato kao važan faktor unapređenja regionalne saradnje u područjima poput privrede, povezivosti, sigurnosti i saradnje civilnog društva.

Ističući kako parlamenti ne mogu niti trebaju biti puki posmatrači izuzetno važnih procesa za sve zemlje u regionu, Ćosić se u svom obraćanju založio za stvaranje konkretnijeg i čvršćeg parlamentarnog formata u okviru Berlinskog procesa. S tim u vezi, naglasio je da je potrebno da parlamenti povećaju informisanost o ovoj multilateralnoj inicijativi, intenzivirati nadzor nad aktivnostima koje provode izvršne vlasti, postavljati više parlamentarnih pitanja, zahtijevati odgovarajuće izvještaje i intenzivirati zajedničko djelovanje u okviru novog parlamentarnog formata u regionu.

Ćosić je predložio mogućnost određivanja/imenovanja parlamentarnih koordinatora kao lica direktno zaduženih za Berlinski proces, koji bi posredovali u komunikaciji unutar i između parlamenata zemalja učesnica, kao i angažman eksperata iz međunodne zajednice i predstavnika civilnog sektora iz regiona.  

Osim o mogućnostima uspostavljanja snažnije interparlamentarne saradnje u okviru Berlinskog procesa, parlamentarci su u Tirani razgovarali i o ulozi Berlinskog procesa u ostvarivanju slobode kretanja roba, pružanja usluga, te kretanja radnika i kretanja kapitala u regionu Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću