MENI
10.10.2023

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Narodne skupštine Države Kuvajt

Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za Afriku i zemlje Bliskog istoka Kemal Ademović, Marina Pendeš, Safet Softić i Predrag Kožul sastali su se danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva Narodne skupštine Države Kuvajt, koji borave u višednevnoj službenoj posjeti našoj zemlji.

Na sastanku su razmijenjene informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima parlamenata dvije zemlje, te naglašena važnost intenziviranja parlamentarne saradnje, saradnje na nivou ekspertskih delegacija i održavanja sastanaka na visokom nivou.

Zajednički je konstatirano da su bilateralni odnosi između BiH i Države Kuvajt dobri i prijateljski, ali da ima prostora za njihovo unapređenje, naročito u oblasti privrede. S tim u vezi, članovi Grupe prijateljstva PSBiH upoznali su goste sa velikim potencijalima za ulaganja koje Bosna i Hercegovina nudi na cijeloj svojoj teritoriji, posebno akcentirajući oblasti obnovljivih izvora energije, infrastrukture, farmaceutske industrije, turizma, te mogućnostima izvoza pitke vode u druge države.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će doći do ukidanja viznog režima za građane BiH, kao i da će između dvije države biti potpisan veći broj međunarodnih sporazuma, koji su, kako je rečeno, već neko vrijeme na čekanju.

Sagovornici su tokom susreta istaknuli i potrebu nastavka dobre saradnje i obostrane podrške u međunarodnim i regionalnim organizacijama. U tom kontekstu, razmijenjene su informacije o kandidaturi Kuvajta za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a za period od 2024. do 2026. godine, te interesovanje BiH za članstvo u Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda za period od 2025. do 2027. godine.

Zahvaljujući se na srdačnoj dobrodošlici, visoki gosti iz Kuvajta izrazili su uvjerenje da će se ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt nastaviti razvijati na obostranu korist.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Države Kuvajt u BiH Zaher Alkhuraine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću