MENI
9.10.2023

Delegacija PSBiH u PSNATO-a učestvovala u Kopenhagenu u radu plenarne sjednice 69. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su danas u radu plenarne sjednice 69. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a koja se održava u Kopenhagenu.

Plenarno zasjedanje otvorio je predsjedavajući PSNATO-a  Michal Szczerba, koji je u svom izlaganju posebnu pažnju posvetio Ukrajini. Pozvao je članice NATO-a da bezuslovno i sa većom odlučnošću provode odluke sa NATO samita u Vilniusu, kao i da se ubrza proces podrške Ukrajini.

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se predsjednik Parlamenta Kraljevine Danske Soren Gade i predsjednica Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen, koji su prezentovali aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u zemlji, te potvrdili opredjeljenje države domaćina ovogodišnjeg zasjedanja PSNATO-a da pruži podršku Ukrajini.

Učesnicima 69. zasjedanja PSNATO-a obratili su se i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky, kao i predsjednik Parlamenta Ukrajine Rusian Stefanchuk, koji su također uputili apel za nastavak podrške država članica NATO-a Ukrajini.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom, zvaničnici NATO-a i PSNATO-a potvrdili su stavove iznesene tokom rasprave na sjednici Političkog komiteta PSNATO-a. Naglašeno je da će se NATO politika „otvorenih vrata“ prilagođavati u skladu sa situacijom i vremenom, te upozoreno na to da se očekuje unapređenje reformi u sektorima odbrane, privrede, vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i rješavanje svih otvorenih političkih pitanja u BiH.

Na plenarnoj sjednici 69. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a usvojeno je i nekoliko rezolucija koje se odnose na nove NATO strategije s ciljem jačanja sigurnosti i zaštite od dezinformacija, kao i na podršku Ukrajini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću