MENI
12.10.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na 61. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a


Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), predsjedavajući Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić, učestvuju na 61. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), čiji je plenarni dio počeo danas u norveškom gradu Stavangeru.

U rezoluciji, koja je usvojena tokom plenarnog zasjedanja, izražena je puna i stalna podrška procesu proširenja NATO-a. Osim podrške Crnoj Gori za članstvo u NATO, u rezoluciji se pruža i puna podrška težnjama za članstvom Bosne i Hercegovine, Gruzije i Makedonije.

Na otvaranju plenarnog dijela zasjedanja učesnicima su se obratili predsjedavajući PSNATO Michael Turner, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, te, u ime domaćina, premijerka Vlade Kraljevine Norveške Erna Solberg.

Uoči zasjedanja održani su sastanci svih pet komiteta PSNATO, tokom kojih se raspravljalo o odnosima NATO-a i Rusije, o vojnoj akciji Rusije u Siriji, o aktuelnom stanju u Ukrajini, kao i o globalnim izazovima migrantske krize.

Na sjednicama komiteta više puta je potvrđeno puno opredjeljenje PSNATO za nastavak politike “otvorenih vrata” i proširenja NATO-a. Naglašeno je da se od institucija Bosne i Hercegovine očekuje implementacija inicijativa Samita NATO-a u Velsu, kao i ispunjavanje uvjeta za početak realizacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Na marginama zasjedanja PSNATO u Stavangeru, Delegacija PSBiH, u čijem je sastavu bio i ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo, imala je i susrete sa članovima delegacija Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Tokom ovih susreta potvrđena je potreba da se intenzivira regionalna saradnja i razmjena pozitivnih praksi i inicijativa, kao i spremnost zemalja regiona da nastave sa pružanjem međusobne podrške na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću