MENI
13.10.2015

Održana 11. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije



Na 11. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeni su zaključci u vezi s Informacijom o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a.

U prvom od zaključaka koji će biti upućeni Domu na usvajanje, navodi se da se Dom naroda PSBiH neupitno zalaže za zakonito poslovanje javnih emitera i snažno podržava istinito, cjelovito, nepristrasno i pravedno informiranje javnosti o svim događajima u BiH, ravnopravno na jezicima tri konstitutivna naroda u BiH na tri kanala u sklopu Javnog RTV sistema, u duhu međunarodnih i evropskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta i odredbi Ustava BiH.

Usvojen je i zaključak kojim Dom naroda PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da, u što kraćem roku, a najkasnije do kraja 2015. godine, pripreme i PSBiH dostave prijedlog izmjena zakonodavstva u oblasti javnog radio - televizijskog sistema koje će biti u skladu sa Ustavom BiH, kao i stavovima iznesenim u Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku BiH iz aprila 2015. godine, te zajedničkoj izjavi predsjedavajućih 17. međuparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i PSBiH iz maja 2015. godine, u kojoj je naglašeno kako je za javne medije u BiH od suštinskog značaja emitiranje programa na svim službenim jezicima.

Komisija je usvojila i zaključak kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da utvrdi novi, efikasan i održiv model naplate RTV takse i predloži PSBiH na usvajanje.
Usvojen je i zaključak kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH, kao i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, da, kao prioritetni zadatak, riješi pitanje digitalizacije kako bi se BiH pridružila susjedima u ovoj oblasti.

Zaključeno je i to da Dom naroda PSBiH zadužuje Upravni odbor BHRT-a da detaljno analizira sve troškove, posebno troškove zaposlenih, te da, shodno tome, pristupi procesu racionalizacije svih funkcija, a posebno broja radnih mjesta u BHRT-u.

Na kraju, usvojen je i zaključak kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Upravni odbor BHRT-a da, najkasnije do 31. decembra 2015. godine, dostave Domu izvještaj o realizaciji ovih zaključaka.

Dato je pozitivno mišljenje i predloženo je Domu naroda PSBiH davanje saglasnosti za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma, konvencija, protokola i ugovora (prilog).
Primljeno je k znanju Izvještaj s XIII. konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative, koja je održana u Neumu 23. aprila 2015. godine.
Primljena je k znanju Informacija o aktivnostima na uspostavi parlamentarne dimenzije Energetske zajednice, kao i odgovor predsjedavajućeg Komiteta Savjeta Ruske Federacije za međunarodna pitanja Konstantina Kosačeva o mogućnosti razvoja međuparlamentarne saradnje sa Komisijom za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH. (kraj)

Prilog:
Na 11. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH dato je pozitivno mišljenje i Domu naroda predloženo davanje saglasnosti za ratificiranje:

  1. Konvencije između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i sprječavanje utaje poreza za poreze na dohodak i kapital,
  2. Sporazuma o grantu Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i  Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene,
  3. Sporazuma o grantu globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) za pripremu regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju  globalnog fonda za životnu sredinu,
  4. Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save,
  5. Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih sistema za vodosnadbijevanje presječenih državnom granicom,
  6. Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije “Carine 2020”,
  7. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Moldavije o putovanju državljana bez viza,
  8. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o readmisiji i Provedbenog protokola o procedurama implementacije Sporazuma između Vijeća  ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o readmisiji,
  9. Bilateralnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Italije uz Evropsku konvenciju o izručenju od 13.12.1957. godine u cilju proširenja i olakšanja njezine primjene (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću