MENI
6.10.2023

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovat će na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 9. do 13. oktobra održati u Strazburu.

Prema predloženom dnevnom redu jesenjeg zasjedanja PSVE, poslanici bi trebali saslušati izvjestioce, te glasati o prijedlogu rezolucije i preporukama na temu „Uloga Vijeća Evrope u sprečavanju sukoba, vraćanju vjerodostojnosti međunarodnih institucija i promoviranju globalnog mira“.

Tokom zasjedanja raspravljat će se i o temi „Izazovi krajnje desne ideologije za demokratiju i ljudska prava u Evropi“, kao i o pitanju migracija i azila u izbornoj kampanji i posljedicama na prijem i prava migranata.

Poslanici bi trebalo da saslušaju izvještaj i o temi „Sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama sa invaliditetom“, kao i o temama „Sprečavanje ovisnog ponašanja kod djece“ i „Utjecaj borbe protiv pandemije Covid-19 na mentalno zdravlje maloljetnika i mladih adolescenata“.

Bit će saslušan izvještaj o monitoringu prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 11. juna ove godine.

Parlamentarcima će se obratiti ministarica vanjskih poslova Rumunije Luminita Odobescu.

Tokom jesenjeg zasjedanja PSVE bit će održana i svečana ceremonija dodjele nagrade „Vaclav Havel“ za izuzetne doprinose u zaštiti ljudskih prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću