MENI
5.10.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa poslanicom Bundestaga SR Njemačke

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, članovi Zajedničke komisije Kemal Ademović, Safet Softić, Šerif Špago, Milan Dunović i Slavko Matić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali su danas sa poslanicom Bundestaga SR Njemačke Martinom Renner.

U prijateljskom razgovoru razmijenjena su mišljenja o brojnim pitanjima koja su interesantna za aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su gospođu Renner sa aktuelnim stanjem sigurnosti i sigurnosnim izazovima u BiH, kao i sa naporima koje policijske agencije ulažu u borbi protiv ilegalne trgovine i krijumčarenja vatrenog oružja. S tim u vezi, ocijenili su da je, nakon uspostavljanja zajedničke kontakt tačke u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, poboljšana saradnja sa EUROPOL-om.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o izazovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te migrantske krize. Članovi Zajedničke komisije problematizirali su nedostatak policijskih službenika u sektoru sigurnosti, posebno u Graničnoj policiji BiH, kao i nedostatak adekvatne opreme. Zahvalili su se Vladi SR Njemačke na podršci u opremanju policijskih agencija u BiH, posebno na doniranoj opremi Graničnoj policiji BiH.

Visoka gošća iz Bundestaga informisana je i o stanju u zakonodavstvu, kao i o potrebi dogradnje zakonskih rješenja i pravilnika u policijskim agencijama.

Dogovoren je nastavak razgovora i saradnje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Odbora za unutrašnju politiku Bundestaga s ciljem unapređenja bilateralnih i međuparlamentarnih odnosa dvije zemlje, te boljeg razumijevanja u procesu izgradnje stabilnog sigurnosnog okruženja u BiH i regionu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću