MENI
27.9.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao otvaranju 17. međunarodnog sajma privrede u Tešnju

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Tešnju otvaranju 17. međunarodnog sajma privrede na kojem učestvuje oko 500 izlagača iz BiH, zemalja regiona, Evropske unije, Amerike, Kine i Japana. Tokom obraćanja, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Zvizdić je rekao:

„Zadovoljstvo mi je da prisustvujem ovoj privrednoj manifestaciji koja, za razliku od neproduktivnih političkih sastanaka, budi optimizam i daje realnu nadu za razvoj i napredak BiH.

Naš cilj je da Bosna i Hercegovina bude sigurna, konkurentna (naravno u onim sektorima u kojima imamo konkurentske prednosti) i inovativna država sa dobrim investicionim prilikama i mogućnostima.

Jasno nam je da je to težak zadatak, posebno u novim geopolitičkim okolnostima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, izazovima zelene tranzicije, nevjerovatno brzim razvojem informatičke revolucije, vještačke inteligencije itd.

Ono što nam je u ovom periodu potrebno jeste stvarna politička stabilnost i apsolutna posvećenost neophodnim ekonomskim reformama koje moraju biti zasnovane:

  • na načelima produktivizma;
  • na principima zelene ekonomije;
  • na usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama privrede i tržišta rada;
  • na postizanju suverenosti i dostatnosti u proizvodnji električne energije i proizvodnji hrane;
  • na razvoju poduzetničke infrastrukture, odnosno na otvaranju novih bescarinskih i industrijskih zona i tehnoloških parkova;
  • na dobroj planskoj i projektnoj pripremljenosti u onim sektorima u kojima imamo konkurentske prednosti;
  • na podršci izvozno orijentiranim sektorima i kompanijama;
  • na jačanju kvaliteta i povećanom obimu i domaćih proizvoda;
  • na pojednostavljenju procedura za privlačenje direktnih stranih investicija i integratora sektorske proizvodnje,

i na, što je izuzetno važno, poreznim i administrativnim olakšicama domaćim kompanijama, kako bi širili i unapređivali svoju proizvodnju i otvarali nova radna mjesta. 

Dakle, prioriteti su jasni i ono što očekujemo je ubrzana izgradnja bazne infrastrukture kao osnove za dinamičan ekonomski razvoj, povećani obim domaćih i stranih investicija i otvaranje radnih mjesta.

Jer, najvažniji zadatak je da, u ovoj fazi, zadržimo mlade ljude, da vratimo povjerenje u državne institucije, da se sistemski izborimo protiv korupcije i da pokažemo da su nam interesi države, građana i privrednika na prvom mjestu.

To znači predan rad na EU i NATO integracijama i suštinskim reformama, čime će se stvari brzo vratiti u normalu i BiH će moći nastaviti koračati ka evropskoj i prosperitetnoj budućnosti.“, rekao je dr. Zvizdić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je i svečanom otvaranju Biznis centra u Tešnju.“ (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću