MENI
27.9.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u posjeti TROM-u Doboj

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, članovi Zajedničke komisije Sanja Vulić i Slavko Matić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetili su u Doboju Radionicu za održavanje i uništavanje municije i minsko - eksplozivnih sredstava (TROM).

Posjeta ovoj lokaciji preduzeta je u okviru planiranih aktivnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, s ciljem upoznavanja s organizacionom strukturom, misijom, personalnom formacijom i aktivnostima ove veoma bitne jedinice za funkcioniranje Oružanih snaga BiH (OSBiH).

TROM Doboj je savremena radionica iz sastava Komande logistike OSBiH, u kojoj se ispituje hemijska stabilnost baruta, te vrši demilitarizacija municije i minsko-eksplozivnih sredstava. U ovu savremeno opremljenu lokaciju i radionicu Misija OSCE-a u BiH i UNDP-a uložili su značajna sredstva s ciljem osavremenjavanja procesa u nadležnosti TROM-a.

O radu TROM-a i funkcioniranju logističke podrške, članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH govorio je komandant Komande logistike OSBiH brigadir Ernes Heleg. Brigadir Heleg naglasio je da je bitno održati osnovne aktivnosti kroz izvršenje demilitarizacije rashodovane municije i minsko-eksplozivnih sredstava, odražati sadašnji nivo rada laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, unaprijediti sigurnost lokacije, te vršiti stalnu obuku pripadnika jedinica za rad sa municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Prema riječima brigadira Helega, Komanda logistike OSBiH ima izražene probleme sa upražnjenim formacijskim mjestima, sa neredovnim snabdijevanjem i održavanjem materijalno-tehničkih sredstava, kao i sa nedostatkom zaštitne opreme za rad.

Radnoj posjeti članova Zajedničke komisije TROM-u Doboj i sastanku sa rukovodiocima Radionice prisustvovali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-major Gojko Knežević i zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH brigadir Rusmir Mrković. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću