MENI
27.9.2023

Saopćenje grupe poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Grupa poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je saopćenje za javnost, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

“Mi, u potpisu navedene poslanice u Parlamentarnoj skupštini BiH, šokirane smo zbog Odluke Općinskog suda u Ljubuškom od 23. 9. 2023., kojom je odbijen pritvor u slučaju porodičnog nasilja.

Bez namjere da se miješamo u sudski proces, u svoje lično ime, kao žene i parlamentarke, potpuno jednoglasno želimo ukazati na sljedeće:

Uprkos svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na krivično djelo nasilja u porodici shodno Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka.

Posebno podsjećamo na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniocima porodičnog nasilja mogla spasiti živote.

Držimo da sudovi, tužilaštva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve porodičnog nasilja da prijave nasilje.

Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela. Takvom praksom daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinioci krivičnih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih. Samim time, sve žene u BiH se obeshrabruju da prijavljuju nasilje u porodici, kao i druga krivična djela koja trpe u porodici i društvu.

Ovom prilikom pozivamo Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju Odluku, shodno žalbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

 

S poštovanjem,

Sabina Ćudić
Mia Karamehić-Abazović           
Aida Baručija       
Rejhana Dervišević   
Darijana Filipović
Elvisa Hodžić
Ljubica Miljanović     
Mira Pekić     
Sanja Vulić
Ermina Salkičević-Dizdarević.” (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću